17 Φεβρουαρίου 2015

Κράξιμο από αγγλοσαξωνικά μέσα: Η Ελλάδα θα επαναλάβει τα λάθη της Κύπρου

Μεταξύ άλλων, οι New York Times γράφουν: Η Ελλάδα είναι η Βαϊμάρη του Αιγαίου

Financial Times: Η Ελλάδα θα επαναλάβει τα λάθη της Κύπρου
Με άρθρο του γνωστού Γερμανού οικονομολόγου και προέδρου του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo, Hans-Werner Sinn, οι Financial Times ασχολούνται με την πλέον ουσιαστική πτυχή του ελληνικού προβλήματος: τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών.
Ο Sinn κάνει παραλληλισμούς με την περίπτωση της Κύπρου και τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος πριν από τρία χρόνια και σημειώνει πως η Ελλάδα αν και δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το ακραίο σημείο, εντούτοις πλησιάζει προς αυτό. Η προβληματική του εστιάζεται στον τρόπο που βοηθάει η ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA και επισημαίνει πως το ζητούμενο είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη που στην πραγματικότητα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους των άλλων κρατών της Ευρωζώνης προς χάριν των «εύπορων Ελλήνων» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.


New York Times: Η Ελλάδα είναι η Βαϊμάρη του Αιγαίου
«Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ορθοποδήσει, ενεργούν υπέρ των δικών τους συμφερόντων».

Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «The New York Times», ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο του με τίτλο «Η Βαϊμάρη του Αιγαίου», τονίζει ότι «στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι κρίσιμης σημασίας για τους ηγέτες της Ευρώπης να φέρουν στη μνήμη τους τη σωστή ιστορία. Εάν δεν το πράξουν» όπως επισημαίνει «το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη και τη δημοκρατία μέσω της ευημερίας δεν θα επιβιώσει».


Bloomberg: Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα, ενέχει κινδύνους για κρίση ρευστότητας και πιστωτική κρίση, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αναφέρει το Bloomberg, που αναλύει το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, εταιρείες και δανειστές έχουν χάσει ουσιαστικά την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας. Οι υπάρχουσες πηγές ρευστότητας είναι τα κεφάλαια διάσωσης από τις χώρες της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Η αποτυχία να βρεθεί συμβιβασμός σημαίνει ότι αυτές οι πληρωμές θα σταματήσουν. Κάτι που σημαίνει την αδυναμία της χώρας να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, που φτάνουν στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος χωρίς τα έντοκα γραμμάτια, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015.

«Αν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι οι συνομιλίες σταμάτησαν, υπάρχει ο κίνδυνος να αναστείλει τον ELA, αφήνοντας ίσως την Ελλάδα δίχως άλλη επιλογή παρά να βγει από την ευρωζώνη», ανέφερε η Τζένιφερ ΜακΚίον, επικεφαλής οικονομολόγος του Capital Economics Ltd. στο Λονδίνο.

Η έλλειψη πρόσβασης στα κεφάλαια διάσωσης θα σήμαιναν επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 15 δισ. ευρώ του βραχυπρόθεσμου χρέους που κατέχουν οι δανειστές της χώρας, σημειώνει το Bloomberg. Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και η επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να αγοράσουν νέα ομόλογα.

Χωρίς πρόσβαση σε οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης, το αναξιόχρεο κράτος και οι τράπεζές του θα έπρεπε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ένα νέο νόμισμα, καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ρευστό. Αυτή θα ήταν η αρχή μίας de-facto εξόδου από την ευρωζώνη, προκαλούμενη από την ανικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ρευστότητας που φτάνει τα 96 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.