02 Φεβρουαρίου 2015

Τelegraph: «Ο Βαρουφάκης οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή»

Κόλαφος για τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είναι άρθρο της Telegraph με τον καυστικό τίτλο «Ο ειδικός της Ελλάδας στη θεωρία παιγνίων, οδηγεί τη χώρα του στην καταστροφή»

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος Τζέρεμι Ουόρνερ, οι έλεγχοι κεφαλαίου μπορεί να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες αν όχι μέρες, εν μέσω αυξανόμενης σύγχυσης αναφορικά με τα ελληνική αιτήματα για διαγραφή χρέους.

«Αν και ο κ. Βαρουφάκης διατυπώνει πολύ έξυπνα το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη, κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει όλο αυτό και τι προσπαθεί να πετύχει αυτός και οι συνάδελφοί του» υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Αρχικά υποσχέθηκαν ότι θα αποκηρύξουν τα χρέη της Ελλάδας» σχολιάζει ο αρθρογράφος, «τώρα λένε ότι θα τα τιμήσουν, υποσχόμενοι να αντιστρέψουν τη λιτότητα».

«Λένε ότι δεν θα έχουν καμία συζήτηση με τη μισητή τρόικα που περιλαμβάνει την Ε.Ε. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά αντίθετα, προτίθενται να διαπραγματευθούν διμερώς με τα μεμονωμένα κράτη που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα και μία σειρά πιστωτών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

«Καλή τύχη με αυτό. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να διαγράψουν τα χρέη τους – και δεν υπάρχει στην ουσία καμία πιθανότητα γι αυτό – παρά τα μεμονωμένα έθνη, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εξηγήσουν στα κοινοβούλιά τους γιατί σε καιρό λιτότητας έχουν δανείσει τόσα πολλά χρήματα στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να ακυρωθεί μετά η υποχρέωση» ισχυρίζεται .

Με αφορμή το ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης λέγεται ότι είναι ειδικός στη θεωρία παιγνίων ο αρθρογράφος αναφέρει πως «δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει σκληρή στάση τονίζοντας πως η ακροσφαλής διπλωματία θα είναι πάντα το ουσιαστικό στοιχείο της διαπραγματευτικής του στρατηγικής».