03 Φεβρουαρίου 2015

Φάπα και από τον Ιταλό υπΟικ: Τα προβλήματα λύνονται στο Eurogroup και το Ecofin

Ο χρονικός ορίζοντα για την ισχύ της ενδιάμεσης συμφωνίας που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι μέχρι τον Ιούνιο, είπε ο Γ.Βαρουφάκης που δήλωσε ότι τον χαροποιεί η επικείμενη συνάντηση με τον Σόιμπλε

Αισιόδοξος ότι η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους και την εξεύρεση μιας συμφωνίας με Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα εμφανίστηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του με την οποία ουσιαστικά προετοιμάστηκε η συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ένα συμβόλαιο και για έναν οδικό χάρτη δίνοντας χρονικό ορίζοντα για την ισχύ της ενδιάμεσης συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο.

Απαντώντας στο εαν υπάρχει εγκατάλειψη του αιτήματος για κούρεμα του ελληνικού χρέους είπε ότι σημασία έχει η ουσία ανεξάρτητα από το ποιους ευφημισμούς θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε πιο εύπεπτο αυτό που πρέπει να συμβεί.

Είπε, επίσης, ότι θα χρησιμοποιήσουμε όποια μέσα και χρηματοπιστωτικά εργαλεία χρειάζεται για να απομειώσουμε το ελληνικό χρέος και να τελειώσουμε με την αυτοτροφοδοτούμενη σκοτοδίνη που όχι μόνο δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα αλλά και κρίση αποπληθωρισμού στην Ευρώπη.

Μίλησε για οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια για έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι υπάρχει η πεποίθηση στις επαφές που κάνει ότι πρέπει να συζητήσουμε για τη σταθεροποίηση επιτέλους της Ευρωζώνης κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί εάν η Ελλάδα δεν αποκτήσει τη σταθερότητα που της αξίζει.

Όλα αυτά, πρόσθεσε, «κλείνοντας το μάτι» στους Ευρωπαίους, θα γίνουν για να μεταρρυθμιστεί η ελληνική οικονομία.

Επιβεβαίωσε, δε, τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι «είναι μια συνάντηση που με χαροποιεί».

Πάντοαν: Τα προβλήματα λύνονται στο Eurogroup και το Ecofin

«Οι χώρες μας μοιράζονται ένα κοινό συμφέρον: Αμφότεροι είμαστε πεπεισμένοι για τη σημασία της Ελλάδας να βρίσκεται σε ένα μονοπάτι ισχυρής και σταθερής ανάπτυξης μέσω ενός ξεκάθαρου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η προσοχή στην ανάπτυξη αποτελεί πρωτοβουλία μας ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα και να συνεισφέρουμε με αυτό τον τρόπο στην απαλλαγή του ελληνικού λαού από την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκάλεσε η κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τόπος όπου σταθερότητα και υπευθυνότητα είναι αρχές που λειτουργούν από κοινού. Επισήμανε δε, ότι το Eurogroup και το Ecofin είναι οι θεσμικές έδρες όπου κάθε κράτος-μέλος μπορεί να συζητήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, έχοντας εμπιστοσύνη στη δυνατότητα εύρεσης κοινών λύσεων προς όφελος όλων.