24 Φεβρουαρίου 2015

ΜΙΑ ΧΑΡΑ! FT: Tο ελληνικό Δημόσιο μπορεί να μην έχει χρήματα την επόμενη εβδομάδα

«Επαρκώς περιεκτικό» κρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τώρα μένει να εγκριθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό αποτελεί και το πιο σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα θα εξασφαλίσει την παράταση του προγράμματος βοήθειας η οποία λήγει το Σάββατο, όπως αναφέρουν οι έγκριτοι Financial Times.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στη βρετανική εφημερίδα, επί του παρόντος δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση των δυο άλλων θεσμών -της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- τα οποία αν και «στο ίδιο μήκος κύματος», πρέπει να εξετάσουν τη λίστα με τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις άλλου αξιωματούχου της ΕΕ, το ΔΝΤ έχει «ορισμένες κρίσιμες παρατηρήσεις» σε ό,τι αφορά τη λίστα.

Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαροί, αλλά, είναι μια νέα ελληνική κυβέρνηση με πολύ διαφορετικό πολιτικό όραμα. Πρέπει να δούμε εάν αυτό (η λίστα) θα επιτύχει τους στόχους».

Η έγκριση από την Κομισιόν ήρθε πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 ώρα Ελλάδας και στην οποία αναμένεται ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις θα «λάβει το πράσινο φως», για να σταλεί εν συνεχεία στα κοινοβούλια  των χωρών της Ευρωζώνης -μεταξύ αυτών και της Ελλάδας- ώστε να δώσουν τις αντίστοιχες εγκρίσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού με στόχο να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι η παράταση του προγράμματος θα σταματήσει τον κίνδυνο μαζικών αναλήψεων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, εντούτοις, δεν λύνει την άμεση ανάγκη ρευστότητας για το ελληνικό δημόσιο: «Πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μην έχει χρήματα την επόμενη εβδομάδα» καταλήγει το άρθρο.