Παρά το γεγονός ότι «η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας μιλούσε για θάνατο του μνημονίου» σχολιάζει η εφημερίδα - Πού κέρδισε και πού έχασε η Ελλάδα - Η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Για πολλές ομοιότητες στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και στις προηγούμενες κάνουν λόγο οι Financial Times σε νέο δημοσίευμά τους αναφορικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.
«Η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας μιλούσε για το θάνατο του μνημονίου. Παρ' όλα αυτά, πολλές από τις δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων που διατυπώνει στην επιστολή της προς το Eurogroup μοιάζουν εντυπωσιακά με τις δεσμεύσεις που έκαναν, αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ορισμένες δείχνουν ρυθμισμένες έτσι ώστε να δίνουν το περιθώριο στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίξει ότι τήρησε το αποκαλούμενο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για μία συλλογή πολιτικών ενάντια στη λιτότητα που εγκρίνουν οι συνιστώσες της σκληρής Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία λέγεται ότι αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των μελών του κόμματος» γράφει χαρακτηριστικά η Kerin Hope. Και συνεχίζει:
Η Ελλάδα κατέθεσε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να πείσει τους 18 εταίρους της στην ευρωζώνη να παρατείνουν τη στήριξη για 4 μήνες, ώστε να παραμείνει σε τροχιά για να εισπράξει τα 7,2 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο.
Τα κενά και οι παραλείψεις θα συμπληρωθούν πιθανότατα κατά τις διαπραγματεύσεις με την ομάδα των θεσμών που επιβλέπουν το πρόγραμμα, τους οποίους μέχρι πρότινος αποκαλούσαμε «τρόικα» – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εδώ είναι μερικά αποκωδικοποιημένα σημεία για σκέψη στα βασικά θέματα:
Φορολογική πολιτική: Παρά τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αυξήσει φόρους, ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται πρόθυμος να συμμορφωθεί στο χρόνιο αίτημα του ΔΝΤ για αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό το μέτρο θα αυξήσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις το απέφυγαν κυρίως λόγω των πιέσεων από τους τοπικούς πολιτικούς.
Φορολογική διοίκηση: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «από κάθε είδους παρεμβολή (πολιτική ή άλλη), ενώ θα εγγυηθεί για την πλήρη λογοδοσία και τη διαφάνεια των εργασιών της». Αυτό ισοδυναμεί με δέσμευση ότι ο ανώτατος φοροεισπράκτορας της χώρας δεν θα εκδιωχθεί, όπως έγινε τον Ιούνιο με τον Χάρη Θεοχάρη, όταν ζήτησε από αρκετούς εξέχοντες ιδιοκτήτες ελληνικών εταιρειών με πολιτικές διασυνδέσεις να πληρώσουν.
Τράπεζες: Μια μερική νίκη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεσμεύεται να απαγορεύσει τις κατασχέσεις των κατοικιών όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι η κυβέρνηση «θα συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς για να αποφευχθούν, την προσεχή περίοδο, πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνά κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα κυνηγήσει όσους προβαίνουν σε στρατηγική χρεοκοπία».
Εργασιακά: Μία ήττα για την κυβέρνηση, η οποία είχε δεσμευθεί να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι το 2016. Ο κ. Βαρουφάκης υπέγραψε ότι θα προχωρήσει σε μία «σταδιακή νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με έναν τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης».
Η αντιπαράθεση ετοιμάζεται καθώς η ανταγωνιστικότητα των μισθών και η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι βασικά επιτεύγματα στα μάτια της τρόικας. Η Αριστερά Πλατφόρμα, όμως, θα πιέσει τον κ. Βαρουφάκη για ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα στην ακύρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων.