25 Φεβρουαρίου 2015

Χαρδούβελης εναντίον Βαρουφάκη: Διαφορές και ομοιότητες του mail με τη λίστα

Σε ποια σημεία συμπίπτουν;
 
Μεγάλη είναι πλέον η συζήτηση γύρω από τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στο e-mail του Γκίκα Χαρδούβελη προς τους δανειστές και της λίστας μεταρρυθμίσεων του Γιάννη Βαρουφάκη.

Δείτε παρακάτω επιμερισμένες τις δύο προτάσεις:

ΦΠΑ:

Η ελληνική πλευρά δεν αλλάζει στάση αφού και στα δύο έγγραφα δεσμεύεται να εξορθολογίσει και να αναθεωρήσει το πλαίσιο του ΦΠΑ συνδέοντας το μάλιστα με τους συντελεστές (Βαρουφάκης). Στο mail του Γκίκα Χαρδούβελη η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί για αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμό ενώ είχε δεχθεί πιέσεις και για την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά κάτι που δεν ισχύει για τη λίστα Βαρουφάκη όπως αποκάλυψε το Parapolitika.gr.  Συγκεκριμένα δεσμεύεται για περιορισμό των εξαιρέσεων και κατάργηση των αδικαιολόγητων εκπτώσεων, με μοναδική ασφαλιστική δικλείδα την αναφορά στην «αποφυγή πολιτικών με αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική δικαιοσύνη»

Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος:

Η Αθήνα είχε δεσμευθεί για καταγραφή των φορολογικών κινήτρων σε πρώτο επίπεδο και αφού ακολουθούσε η ποσοτικοποίησή τους θα έπρεπε να καταργηθούν όσα κρίνοντας ακατάλληλα. Σύμφωνα με το Mail Βαρουφάκη η ελληνική πλευρά δεσμεύεται καταργήσει όλες τις εξαιρέσεις και να τις αντικαταστήσει με κοινωνικές μεταβιβάσεις καθώς και να εκσυγχρονίσει τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

ΕΝΦΙΑ:

Καμία κατάργηση όπως και στην προηγούμενη πρόταση. Χρονική μετάθεση από την κυβέρνηση για τη νέα συμφωνία το καλοκαίρι.

Μισθολόγιο:

Το Μνημόνιο προέβλεπε την αναθεώρηση του Μισθολογίου με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο, αλλά και η αναθεώρηση πρόσθετων αποδοχών. Αυτές τις αποδοχές δεσμεύεται να εξορθολογίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόταση Βαρουφάκη δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο όπως στο mail Χαρδούβελη.

Αγορά εργασίας:

Οι δύο προτάσεις διαφέρουν εκ διαμέτρου. Ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν διατεθειμένος να επαναφέρει το θεσμό του lock out, να απελευθερώσει τις διαδικασίες των ομαδικών απολύσεων και να αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργιών. Αντιθέτως στο κείμενο του Γιάννη Βαρουφάκη υπάρχει αναφορά στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε συνεργασία με τον ILO και τον ΟΟΣΑ, στην προσέγγιση με έναν έξυπνο τρόπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να συνδυάζεται η ευελιξία με τη δικαιοσύνη, όπως επίσης στη φιλοδοξία για αύξηση των κατώτατων μισθών, κάτι που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να θίγεται η ανταγωνιστικότητα. Στην πρόταση Βαρουφάκη ωστόσο δεν είναι σαφές το πότε θα επανέλθει ο κατώτερος μισθός αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις.

Ασφαλιστικό:

Στη λίστα Βαρουφάκη, σε αντίθεση με το mail Χαρδούβελη, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, κάτι που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και έπρεπε να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου.

Συνδέονται και στις δύο προτάσεις οι ασφαλιστικές εισφορές με τις αποδοχές αλλά και η κάλυψη των κενών που προκύπτουν αλλά και των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.