Το γάντι έριξε πρώτος ο κ. Μαριάς ο οποίος στην ερώτηση του προς τον κ. Ντράγκι τον κατηγόρησε ότι ασκεί εκβιαστική πολιτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και στις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Όπως τόνισε η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα στις πράξεις του Ευρωσυστήματος ήταν παράνομη αφού η χώρα εξακολουθούσε να είναι σε πρόγραμμα στήριξης. “Δεν είστε ανθύπατος της Ευρώπης. Πάψτε να κερδοσκοπείτε εις βάρος του ελληνικού λαού και επιστρέψτε τα κέρδη 1,9 δισ ευρώ που απεκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το 2014”, κατέληξε ο κ. Μαριάς.
Ο κ. Ντράγκι στην απάντηση του έκανε λόγο “για ένα μεγάλο λάθος που γίνεται από πολλούς. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι τα κέρδη τα κρατάει η ΕΚΤ. Λάθος. Τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που τα πιστώνουν στους εθνικούς λογαριασμούς. Και από εκεί μεταφέρονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Άρα τα κεφάλαια βρίσκονται εκεί προς χρηματοδότησης”.
Αμέσως υπήρξε αντίδραση εκ μέρους του κ. Μαριά διακόπτοντας τον Πρόεδρο της ΕΚΤ και ξεκινά μία αντιπαράθεση σε έντονο ύφος προκαλώντας τον κ. Ντράγκι να τονίσει ότι τα χρήματα θα τα λάβει η Ελλάδα “εφόσον τηρεί το πρόγραμμα”.
Καθώς ο “καυγάς” αρχίζει να φουντώνει η Πρόεδρος της Επιτροπής επιχειρεί να παρέμβει στην αρχή χωρίς επιτυχία, αφού ο κ. Μαριάς συνεχίζει να “πυροβολεί”....
Τελικά καταφέρνει να τον διακόψει και να του ζητήσει να επιδείξει σεβασμό τόσο προς την ίδια όσο και προς τον κ. Ντράγκι προκειμένου να ολοκληρώσει την απάντηση του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.
Όπερ και εγένετο με τον κ. Ντράγκι να επαναλαμβάνει πως τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ότι είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα εφόσον “τηρεί το πρόγραμμα”. Και αυτό είναι μία προϋπόθεση η οποία αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει παρέμβαση της ΕΚΤ ως προς αυτό.
Επίσης δικαιολόγησε την απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα. «Η ΕΚΤ αποδέχεται ως εχέγγυα απ' τις τράπεζες όλων των κρατών ομόλογα μόνο εφόσον η αξιολόγηση των ομολόγων αυτών είναι πάνω από κάποιο όριο. Της Ελλάδας τα χρεόγραφα είναι πολύ κάτω απ' αυτό το όριο. Ανοίξαμε όμως ένα παράθυρο και είπαμε να τα δεχόμαστε θεωρώντας ότι με την εφαρμογή προγράμματος προσαρμογής θα βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας και τα χρεόγραφα θα ανακτήσουν τη χαμένη αξιολόγηση τους. Κάποια στιγμή όμως αποφασίσαμε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, επομένως δεν είχαμε άλλη επιλογή».
Και ο κ. Ντράγκι κατέληξε πως εφόσον υπάρχουν οι δεσμεύσεις απ' την ελληνική κυβέρνηση «θα επανεξετάσουμε τη στάση μας».
Στ. Μορ.
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/oikonomia/item/222509-otan-mario-ntragki-gnorise-ton-noti-maria-binteo