04 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑ ΓΙΑΝΗΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΤΟΥ PSI Κ' ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΣΥ ΣΚΙΖΕΙΣ! Βαρουφάκης: Θέλουμε τα 1,9 δις που μας παρακρατεί η ΕΚΤ-Είναι δικά μας λεφτά

Δεν ξέρω αν έχει καμιά αξία να θυμίσουμε ότι αυτά τα λεφτά δεν μας τα χαρίζουν αλλά τα παίρνουμε μετά από διαπραγμάτευση επί επαράτου ΝΔ και Σαμαρά... ξέρετε αυτή τη "διαπραγμάτευση που δεν γίνονταν".... Δηλ. μια ωραία πρωία οι ευρωπαίοι ξύπνησαν και αποφάσισαν αυτό:
Σε 10,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές εκκρεμείς επιστροφές από ANFAs και SMPs, μέχρι και το 2020. Πρόκειται για τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας. Τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI αλλά ανταλλάχτηκαν λίγες μέρες νωρίτερα ώστε να εξαιρεθούν.
Με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 αποφασίστηκε όπως τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ να επιστραφούν στην Ελλάδα. Το συνολικό τους ύψος, από το 2012 έως το 2020 που λήγουν και τα τελευταία ομόλογα, ανέρχεται σε 13,26 δισ. ευρώ.
Από φέτος, 2014, μέχρι και το 2020 εκκρεμεί η επιστροφή ποσών ύψους 10,2 δισ. ευρώ. Φέτος το ποσό ανέρχεται σε 2,46 δισ. ευρώ και σε 2 δισ. ευρώ, το 2015, που είναι τα έτη με τις υψηλότερες επιστροφές.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών στέλνει νέο μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει τα «παγωμένα» 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια του Ευρωσυστήματος.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξος για την επίλυση του θέμα του ελληνικού χρέους και ότι εισέπραξε θετική ανταπόκριση κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με χρηματοπιστωτικούς παράγοντες στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης στέλνει νέο μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει τα «παγωμένα» 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης).

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τα 1,9 δισ. ως «δικά μας χρήματα», ενόψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εν τω μεταξύ φέρεται να απορρίπτει την πρόταση της Αθήνας για χρηματοδότηση-γέφυρα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Η δήλωση υπουργού Οικονομικών έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διεργασίες για τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.

Τα 1,9 δισ. αποτελούν μέρος της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρακρατείται από τους πιστωτές, καθώς η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση.

Πηγή: http://www.skai.gr