04 Φεβρουαρίου 2015

Η έκθεση της γυναίκας Μπαρουφάκη στο λαϊκό μαγειρίο Salon de Bricolage

Η εικαστικός Δανάη Στράτου ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Από τη στιγμή που ο σταρ σύζυγός της Γιάνης Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών, έγινε και η ίδια γνωστή και το έργο της «παίζει» ξανά.
Τον περασμένο Οκτώβριο η καλλιτέχνις Δανάη Στράτου παρουσίασε έκθεσή της στο -επίσης πρόσφατα γνωστό, χάρη στο ρεπορτάζ του iefimerida για συνάντηση Τσίπρα-Λάτση-Αγγελοπούλου- Salon de Bricolage, στο Κολωνάκι. Τίτλος της έκθεσης, The Ghosts of Texas, και ήταν ο καρπός της διαμονής της εκεί.




Η έκθεση τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας:




Η Δανάη Στράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Καλές Τέχνες με ειδίκευση στη Γλυπτική στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου (1983-1988). Τα τελευταία 15 χρόνια η δουλειά της εκτίθεται συστηματικά σε ατομικές και σημαντικές ομαδικές εκθέσεις διεθνώς. Δημιουργεί μεγάλης κλίμακας εικαστικές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους. Στη δουλειά της την απασχολούν θέματα που έχουν να κάνουν με τη φύση και το περιβάλλον και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτά.

Εικόνες από το Τέξας των ΗΠΑ
«Έχοντας πρόσφατα μετοικήσει από την Αθήνα στο Όστιν του Τέξας, πιάνω τον εαυτό μου να παρατηρεί τα πάντα γύρω του με την περιέργεια που αποπνέει το καινούριο. Οι Τεξανοί φημίζονται για τον ρεαλισμό τους και τη μη ανοχή σε μεταφυσικές τάσεις πέραν εκείνων που προβλέπονται από τον αυστηρό προτεσταντισμό τους. Το Μοναδικό Αστέρι (Lone Star), που είναι το σύμβολο της πολιτείας τους, υποτίθεται ότι ρίχνει άπλετο φως σε μια γη όπου αναβλύζει το πετρέλαιο, μεγαλώνουν οι καλύτερες αγελάδες και λατρεύεται ο Μεγαλοδύναμος στις χιλιάδες εκκλησίες που χτίστηκαν σε αυτόν τον περίεργο τόπο. Κι όμως, όταν μετακόμισα στο Όστιν ανακάλυψα πως πίσω από αυτή την εικόνα κρύβεται μια "άλλη" αλήθεια. Μια αλήθεια λιγότερο χριστιανική και περισσότερο καλυμμένη σε σκιές, σε μυστικιστικές αφηγήσεις, σε φαντάσματα ακόμα.

Την πρώτη μας βραδιά εδώ, περπατήσαμε στην 6η Οδό -τον πυρήνα της εντυπωσιακής μουσικής σκηνής που καθιστά τη νέα μας πόλη κομβικό σημείο της οικουμενικής μουσικής. Ξάφνου αντικρίσαμε το Driskill -το παλαιότερο ξενοδοχείο της πόλης, με την απαράμιλλη αρχιτεκτονική και την αίσθηση που αποδίδει ενός θεσμού της Άγριας Δύσης που, πλέον, δεν μπορείς να διακρίνεις αλλού στο σημερινό Όστιν.
Όταν η ιστορικός Τέχνης Άννα Χατζηνάσιου μου πρότεινε να δείξω δουλειά μου στο Salon de Bricolage, θέλησα να φέρω κάτι από την καινούρια μου ζωή πίσω στην Αθήνα. Έτσι επέλεξα αυτή τη σειρά φωτογραφιών που την ονόμασα The Ghosts of Texas», έλεγε πρόσφατα η Δανάη Στράτου στο popaganda.gr για την έκθεσή της.