06 Φεβρουαρίου 2015

WSJ: Η περιοδεία Βαρουφάκη τελείωσε με ένα «κρύο ντους»-Δεν δέχεται ούτε το σχέδιο – γέφυρα ο Σόιμπλε

Έριξε κάθε γέφυρα συνεννόησης, όπως εκτιμούν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης η Γερμανία έναντι της Ελλάδας. Μάλιστα κατά την Wall Street Journal o Β. Σόιμπλε είπε όχι και στο σχέδιο – γέφυρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Η Bild λέει πως “Ο Σόιμπλε αφήνει τον Βαρουφάκη στα κρύα του λουτρού” και μάλλον την επιβεβαιώνει με τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση ο Β. Σόιμπλε που ανέφερε πως μόνο “όταν η Ελλάδα ανταποκριθεί στους στόχους θα λάβει και την τελευταία δόση του προγράμματος. Έχουμε φτάσει στα όριά μας σε ό,τι αφορά στη βοήθεια στην Ελλάδα”.

Κάπως έτσι τα ξένα μέσα, όπως η Wall Street Journal εκτιμούν ότι η Γερμανία απέρριψε το ελληνικό αίτημα για συμφωνία - γέφυρα.

Η ελληνική πλευρά ζητά ένα περιθώριο τριών μηνών για να διαπραγματευτεί νέους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο όπως αναφέρει η WSJ φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά στις ίδιες πολιτικές που διαμόρφωσαν το πρόγραμμα το 2010.

WSJ: Η περιοδεία του κ. Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσε με ένα «κρύο ντους»

Σε άρθρο της η Wall Street Journal κάνοντας την αποτίμηση των ταξιδιών του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας αναφέρει πως η περιοδεία του κ. Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσε με ένα «κρύο ντους» -Mr. Varoufakis's tour ended in a cold shower-.

Με τίτλο «Germany Cool on Greek Push for Bridge Program» η εφημερίδα αναφέρε ότι η Γερμανία απέρριψε το ελληνικό αίτημα για συμφωνία «γέφυρα» που θα έδινε περιθώριο τριών μηνών στην κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί νέους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης, επιμένοντας ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους όρους που συνδέονται με το ισχύον πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανού αξιωματούχου στη συνάντησή του κ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε ειπώθηκε ότι ενώ το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει για επιπλέον βοήθεια, είτε ως μέρος ενός προγράμματος γέφυρας ή ενός πιο μακροπρόθεσμου προγράμματος διάσωσης, θα απαιτήσει από την Αθήνα να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και το αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, τα οποία η νέα κυβέρνηση απορρίπτεται. Οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση θα πρέπει να έχει τη γερμανική κοινοβουλευτική έγκριση.