19 Μαρτίου 2015

ΟΥΤΕ 1 € ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΝΘΥΜΙΟ! Στραγγίζουν και τα τελευταία αποθεματικά του ΤΧΣ ύψους 900 εκατ. ευρώ - Τι προβλέπει η τροπολογία Βαρουφάκη

Η τροπολογία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, παρέχει δυνατότητα αξιοποίησης του ποσού από τα αποθεματικά του ΤΧΣ
Με τη βούλα του νόμου το υπουργείο Οικονομικών στραγγίζει τα αποθεματικά του ΤΧΣ που φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Από τα 900 εκατ. ευρώ, τα 555 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την πληρωμή μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση από το «πακέτο Αλογοσκούφη».

Τα υπόλοιπα 345 εκατ. ευρώ είναι το υπόλοιπο που είχε απομείνει στα αποθεματικά του ΤΧΣ, για τα οποία δίδεται η δυνατότητα να επενδυθούν σε έντοκα μέσω repos.

Αυτό προβλέπει κατεπείγουσα τροπολογία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης του ποσού από τα αποθεματικά του ΤΧΣ, ενώ, κατά τις πληροφορίες, έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους EFSF και ΕΚΤ.

Το θέμα έχει αναδείξει το www.bankingnews.gr, ήδη από τις 9/3, όταν ανέφερε πως πρόκειται για τα τελευταία διαθέσιμα του ΤΧΣ μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προέβλεπε την επιστροφή στον EFSF των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν για άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου.

www.bankingnews.gr