02 Μαρτίου 2015

Η "τιμωρία" μας αρχίζει στις 9 Μαρτίου

[Επί 5 χρόνια ζητάγαμε να αγοράζει η ΕΚΤ ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών... τώρα ξεκινά να το κάνει για όλους... όλους, εκτός της Ελλάδας]

του Γ. Αγγέλη

Την Πέμπτη το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό θα ξεκινήσει – εκτός απροόπτου - την Δευτέρα 9/3 και η μοναδική χώρα που δεν θα συμμετέχει σ’ αυτό από την Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα.

Το «πρόγραμμα» προβλέπει αγορές της τάξης των 60 δις. ευρω από τα οποία τα 45 δισ. ευρω θα αφορούν σε αγορές κρατικών τίτλων μεσοσταθμικής  διάρκειας περίπου 7,5 ετών. Οι αγορές θα γίνουν με δημοπρασίες στις οποίες εκ των προτέρων – την Πέμπτη – θα έχει ορισθεί το ύψος, η διάρκεια  και το είδος των τίτλων που θα αγοράσει η κάθε κεντρική τράπεζα, εκτός της ΤτΕ.

Βέβαια όλες οι αγορές παρ’ ότι θα γίνουν υπό «εθνική» ευθύνη συντονίζονται από την ΕΚΤ σε όλα τα επίπεδα. Η πρώτη και ίσως σημαντικότερη επίπτωση της εκκίνησης του προγράμματος θα έχει να κάνει με την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρω που αναμένεται να διολισθήσει ακόμα περισσότερο, ενώ τα επιτόκια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων μικρά περιθώρια μείωσης διαθέτουν αφού είναι εξαιρετικά χαμηλά. Και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και αρνητικά όπως τα βραχυμεσοπρόθεσμα της Γερμανίας. Και στις περιπτώσεις αυτές η ΕΚΤ θα «αγοράσει» παρά την «ζημία» αρκεί να πρόκειται για τίτλους με επιτόκιο που δεν ξεπερνά το δικό της αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων (– 0,20%).

Στο κλίμα αυτό βέβαια χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, ή η Ιρλανδία θα διευκολυνθούν εξαιρετικά στο να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και για κάποιες όπως η Πορτογαλία, θα διευκολυνθούν να ανταλλάξουν και να απαλλαγούν γρήγορα από τα δάνεια του ΔΝΤ που τρέχουν με επιτόκιο 3,6% όπως και της Ελλάδας.  Καταλαβαίνει κανείς εδώ το πώς θα μπορούσε να λυθεί ως …δια μαγείας τόσο το βραχυμεσοπρόθεσμο πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας όσο και το μακροπρόθεσμο της αναδιάρθρωσης του χρέους σε χρόνο μηδέν αν η ΤτΕ μπορούσε να συμμετάσχει στην αγορά κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος που αρχίζει, σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα…

Αντίθετα την Πέμπτη για την Ελλάδα το ενδιαφέρον στην συνάντηση του Συμβουλίου θα περιορισθεί στο που θα διαμορφωθεί το όριο χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω ELA και σε κάποιες – πιθανές - προειδοποιήσεις για το τι θα μπορούσε να σημάνει για την Ελλάδα η διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους της προς τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Παρ’ όλα αυτά κάποια περιορισμένης κλίμακας καλά μαντάτα ίσως υπάρξουν και για την Αθήνα, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό θα είναι μέρος των ανακοινώσεων του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr εξετάζεται το περιθώριο μικρής επέκτασης του ορίου «έκθεσης» των ελληνικών τραπεζών σε κρατικούς τίτλους, έτσι ώστε να διευκολυνθεί οριακά και συγκυριακά ο εσωτερικός δανεισμός, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του δανείου προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο…



Πηγή:www.capital.gr