11 Μαρτίου 2015

ΠΑΛΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ ΠΑΣΟΚ! Το 'χουμε ξανακατασχέσει το Ινστιτούτο Γκαίτε... επί Σημίτη

Οι τότε ΠΑΣΟΚοι μάλιστα είχαν σκάσει μύτη και έξω από το κτήριο με δικαστικούς επιμελητές και παρουσία αστυνομικών μπήκαν και κατέγραψαν τα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος!!

Ενταση δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2000, έξω από το γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, στην οδό Ομήρου, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτων του γερμανικού Δημοσίου στην Αθήνα.

Γράφει το ρεπορτάζ του Βήματος από τον Ιούλιο του 2000:

«Ο διευθυντής του ιδρύματος Χορστ Νταϊνβάινερ εμπόδισε τους δικαστικούς επιμελητές να μπουν στο κτίριο νωρίς το πρωί, ζητώντας την παρουσία αστυνομικών, προκειμένου να επιτρέψει την είσοδό τους.
Υστερα από διαβουλεύσεις με τη γερμανική πρεσβεία, ο διευθυντής του ινστιτούτου επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε την παρουσία αστυνομικών για να εισέλθουν οι επιμελητές στο Γκαίτε.
Τελικά, στο χώρο κατέφτασε αστυνομική δύναμη, σύμφωνα με το αίτημα του κ. Νταϊνβάινερ, και οι δικαστικοί επιμελητές μπήκαν στο κτίριο και προχώρησαν στην καταμέτρηση των περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία κατάσχεσης, η οποία διήρκεσε έως τις 2 το μεσημέρι, δεν έχουν γίνει γνωστές, καθώς οι τρομοκρατημένοι υπάλληλοι του ινστιτούτου αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Ο συνήγορος των συγγενών των θυμάτων της γερμανικής κατοχής, Γιάννης Σταμούλης, έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία, αφού, κατά τον ίδιο, δεν χρειάζεται η προηγουμένη έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την τετραήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Βόννη, η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε δώσει καμία επίσημη διαβεβαίωση για την καταβολή των αποζημιώσεων που της έχουν επιβληθεί από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου επιτρέπει στους συγγενείς των θυμάτων να κινήσουν τις διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους, προκειμένου να αποζημιωθούν με το ποσό των 9,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.
Αντίθετα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα και ότι η κατάσχεση δεν πρέπει να προχωρήσει».

Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του Βήματος από το 2000.

Το θέμα επανέρχεται σήμερα για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Διστόμου, αλλά αυτή τη φορά ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακίνησε το θέμα της κατάσχεσης του Ινστιτούτου Γκαίτε, προκαλώντας την οργή της γερμανικής κυβέρνησης.