19 Μαρτίου 2015

Ανοιχτή ρήξη Τσίπρα – Κωνταντοπούλου

Προβληματισμός, ένταση και νεύρα... Αυτό ήταν το κλίμα χθες στη Βουλή, αλλά και το κλίμα στο Μ. Μαξίμου και το Πρωθυπουργικό γραφείο λόγω της στάσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Είναι χαρακτηριστική η φράση που ακουγόταν από χείλη κυβερνητικών βουλευτών πως δείχνει μια εμμονή προάσπισης της Χρυσής Αυγής.

Η πρωτοβουλία της Προέδρου να “πάρει πάνω της” την υπόθεση και να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία, πρόταση που ήταν της Χρυσής Αυγής η οποία όμως δεν συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών άνοιξε ακόμη ένα μέτωπο κορυφής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις 2 μ.μ. που ολοκληρώθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Πρόεδρος της Βουλής διάβασε τα ονόματα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι ήταν απόντες, καθώς δεν έλαβαν άδεια από τον εισαγγελέα για να προσέλθουν στη Βουλή.

Παρ’ ότι όμως οι βουλευτές τη Χρυσής Αυγής απουσίαζαν -πρέπει να είναι παρόντες οι υπογράφοντες την πρόταση για να ληφθεί απόφαση για ονομαστική ψηφοφορία- η κ. Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να γίνει τελικώς η ονομαστική ψηφοφορία επικαλούμενη άρθρο του κανονισμού (72α) της Βουλής.

Πυροδοτήθηκαν έντονες αντιδράσεις και εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί.

Πληροφορίες λένε ότι η Πρόεδρος κλήθηκε στο γραφείο του Α. Τσίπρα όπου από τον Πρωθυπουργό του ζητήθηκε σε αυστηρό και “κοφτό” όπως χαρακτηριστικά λέγεται να αλλάξει στάση.

Είναι μάλιστα πρωτοφανές, τουλάχιστον όλα τα τελευταία χρόνια να ζητείται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προς τον Πρόεδρο της Βουλής να αλλάξει στάση.

Η συνάντηση Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου δεν διήρκεσε περισσότερο από πέντε λεπτά και αυτός ο χρόνος είναι επίσης ενδεικτικός του ότι από την πλευρά του Πρωθυπουργού δεν υπήρχε διάθεση διαλόγου, αντιθέτως όλα δείχνουν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου μάλλον μόνο άκουσε όσα είχε να πει ο Α. Τσίπρας.

Μάλιστα η φράση που ακούστηκε από στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι με την κίνησή της αυτή η κ. Κωνσταντοπούλου κατάφερε να δυναμιτίσει το κλίμα συναίνεσης που πήγε να δημιουργηθεί με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ήταν η φράση που ακούστηκε και από στελέχη του Μαξίμου.

Μάλιστα άνθρωποι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ότι θεωρείται αδιανόητο να στερείται η δυνατότητα να πάει ο Πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους με ένα τόσο ισχυρό χαρτί όπως η στήριξη ενός νομοσχεδίου για την άρση των κοινωνικών αδικιών απ' όλα τα κόμματα της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τα όσα έγιναν χθες στη Βουλή είχαν σαν αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή και όχι από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ενώ δήλωναν ότι θα ψηφίσουν υπερ την ώρα της ψηφοφορίας εξέφραζαν ενστάσεις και διαμαρτυρίες και με την επιμονή της προέδρου στη διαδικασία τελικώς η θετική τους ψήφος δεν καταγράφηκε στα πρακτικά.

Φίλης: «Ατυχείς χειρισμοί»

«Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε οδηγεί στην απαξίωση της Βουλής» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, συμπαγώς και ομόθυμα, είναι απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα που λέγεται Χρυσή Αυγή. Με βάση το Σύνταγμα και τον νόμο, πρέπει να κριθεί η δραστηριότητά της και η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί και όλα να κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να εγείρονται ζητήματα και να δημιουργούνται εντυπώσεις επιλεκτικών ευαισθησιών που μπορεί να επηρεάζουν τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός, με τη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, θέλησε να εκφραστεί η μέγιστη θεσμική συναίνεση ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει και πρόσθεσε:

«Έχει μεγάλη σημασία το κλίμα ευρύτατης, τολμώ να πω, εθνικής συναίνεσης για το νομοσχέδιο. Εφόσον, θεσμικά, υπάρχει ευρύτατη αποδοχή, τα ζητήματα που προκύπτουν από ατυχείς χειρισμούς- να σημειώσω ότι ουδείς εκφράζει την αυθεντική λειτουργία της Βουλής, αναφέρομαι σε όλες τις πτέρυγες και όλες τις πλευρές- ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε, ελάχιστα τιμούν τη Βουλή. Αντίθετα, δίνει λάθος σήμα στην κοινή γνώμη και προάγει την πολιτική απαξίωση. Άλλη αντιμετώπιση ήθελε ο κόσμος και όχι διαδικαστικές αντιδικίες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, απέδωσε προσωπικές ευθύνες στην κ. Κωνσταντοπούλου για την εκτροπή της συζήτησης. «Είναι ολισθηρός ο δρόμος σύμπλευσης με τη Χρυσή Αυγή» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει η πρόεδρος της Βουλής να σταματήσει τους συνεχείς σχολιασμούς που φτάνουν στα όρια του απαξιωτισμού».

«Αναλογιστείτε ότι πυρπολήσατε την ομαλή διαδικασία. Δίνετε άλλοθι να αναπαράγεται ένα αστείο και ανούσιο κλίμα. Δεν έχει ανάγκη ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Τσίπρας να τον προστατεύετε καταφεύγοντας σε τερτίπια και να μην υπάρξει απάντηση σε όσα υποστήριξε. Είναι απαξιωτική αυτή η συμπεριφορά» υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος.