01 Μαρτίου 2015

Όταν ο Αλέξης ρώταγε τον ΓΑΠ πότε θα φέρει τη δανειακή σύμβαση προς ψήφιση στη Βουλή

Η ΝΔ «ανασύρει» ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δανειακή σύμβαση

Για διγλωσσία μιλούν στελέχη της ΝΔ σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να μην φέρνει στη Βουλή για συζήτηση και κύρωση την παράταση της τετράμηνης δανειακής σύμβασης και θυμίζουν ότι παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον ίδιο λόγο.

Στηρίζουν την άποψή τους στο κοινοβουλευτικό αρχείο, από το οποίο ανασύρουν μια σειρά ερωτήσεων που κατέθετε ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά και παρεμβάσεών του στην Ολομέλεια, με τις οποίες κατακεραύνωνε την τότε κυβέρνηση όχι μόνο για το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης, αλλά και για το γεγονός ότι δεν ερχόταν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Η πρώτη ερώτηση, με τίτλο «Το νέο μνημόνιο», είχε κατατεθεί στις 16.11.2010 προς τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σε αυτήν ο κ. Τσίπρας ρωτούσε μεταξύ άλλων «γιατί προχωρά σε επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής... τι ακριβώς διαπραγματεύεται με την τρόικα και πότε σκοπεύει να ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο ή να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το νέο μνημόνιο; Είναι αληθές ότι ως "αντιστάθμισμα" της επιμήκυνσης προτείνονται απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέες μειώσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών;».

Μια εβδομάδα, μετά στις 23.11.2010, επανήλθε με νέα επίκαιρη ερώτηση, διατηρώντας όμως τον τίτλο που είχε και η προηγούμενη.

Στις 29.3.2011, το βασικό θέμα της ερώτησης ήταν τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και καλούσε την τότε κυβέρνηση να φέρει άμεσα την τότε συμφωνία στο Κοινοβούλιο.

Στις 7.6.2011 νέα ερώτηση προς τον τότε πρωθυπουργό μιλούσε για την καταστροφική επιλογή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και επισήμαινε «η δανειακή σύμβαση εδώ και 12 μήνες δεν έχει έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει και δεύτερη δανειακή σύμβαση...».

Ως τίτλο της ερώτησης είχε επιλέξει το: «Πραγματική Δημοκρατία» και ρωτούσε τον πρωθυπουργό αν «εκτιμά ότι έχει τη στοιχειώδη έστω δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει ερήμην του ελληνικού λαού στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου, μιας νέας δανειακής σύμβασης...».

Και ο Λαφαζάνης είχε καταγγείλει τη μη κύρωση
Επίσης, μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία για να καταδείξει τη παλινωδία τουΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την κύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.

Στη συγκεκριμένη ερώτηση η οποία φέρει ημερομηνία 2/6/2011 ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέουκαι κυρίως τον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το ότι ένα σχεδόν χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου η τότε κυβέρνηση δεν είχε φέρει στη Βουλή για κύρωση την δανειακή σύμβαση.