24 Μαρτίου 2015

Μαζί με τους μαθητές "παρελαύνουν" και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα στην Αθήνα

Της Δήμητρας Καδδά

Λίγες .. εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα από τις μαθητικές παρελάσεις… "παρελαύνουν" και οι τεχνικοί σύμβουλοι των δανειστών στις επαφές που έχουν με τα κυβερνητικά- υπηρεσιακά στελέχη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα «ραντεβού» με επίκεντρο το δημοσιονομικό: την απόδοση των μέτρων που επίσης… παρελαύνουν στη «λίστα» που πρέπει να σταλεί (σ.σ επισήμως) για πολιτική διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατό, καθώς η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο και τα… διαθέσιμα.

Την ανάγκη άλλωστε για επαρκή ισοδύναμα και ικανοποιητική κοστολόγηση μέτρων επανέλαβε χθες και η Καγκελάριος Merkel, παραπέμποντας ωστόσο στους «θεσμούς» για να αποφανθούν για την αξιολόγησή της. Χθες, επίσης έθεσε την 20η Φεβρουαρίου και την ελληνική πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι τα «κεφάλαια» που συζητούνται, συνεχίζουν να παραπέμπουν στο «πρόγραμμα».

Εξηγούν ότι υπάρχει ευελιξία μεν, αλλά η κυβέρνηση καλείται να βρει «ισοδύναμης απόδοσης» μέτρα για όσα θέλει να αντικαταστήσει στο πλαίσιο της τελευταίας αποτίμησης της 10ης Δεκεμβρίου, αποτίμηση την οποία επικαλέσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και  η Merkel.

Τα λεφτά

Η κυβέρνηση, φέρεται επίσης να… χαμηλώνει τον χρηματοδοτικό πήχη διεκδικώντας πρώτα χρήματα που δεν απαιτούν ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με πρώτο βήμα την ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ, τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων αλλά  και την επιστροφή στην Ελλάδα των 1,2  δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 10,9  δισ. ευρώ του ΤΧΣ που "κακώς τελικά αποδόθηκαν προς «φύλαξη» στο EFSF" όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ αν επιστραφεί θα ενταχθεί στα διαθέσιμα του ΤΧΣ και όχι στα κρατικά διαθέσιμα, αλλά ότι μπορεί κατά 90% βραχυχρόνια να στηρίξει ταμειακά το κράτος. 

Πολιτική διαπραγμάτευση

Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης επιβλέπει την ολοκλήρωση των τεχνικών συζητήσεων στην Αθήνα, με τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη να αναχωρεί σήμερα για την Κίνα. Ακύρωσε μάλιστα για τον ίδιο λόγο ταξίδι στο Λονδίνο, ενώ σήμερα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το διακύβευμα είναι πότε θα υποβληθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων με στόχο να συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, στο EuroWorking Group και ακολούθως στο Eurogroup, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Το πιο «γρήγορο» σενάριο προέβλεπε διαδικασία που θα οδηγούσε σε Eurogroup την Παρασκευή ή έστω την Δευτέρα.

Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι πολλά θα κριθούν και από τις σημερινές ανταλλαγές απόψεων σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αναφέρουν ότι ίσως δεν κριθεί σκόπιμο να γίνουν πολιτικές διαπραγματεύσεις (ή τουλάχιστο αυτές να είναι… εμφανείς) ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Δεν αποκλείουν και νέα σειρά από επαφές για διαρθρωτικά θέματα.

Τα μέτρα

Την θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει τις δικές της μεταρρυθμίσεις, αλλά θα είναι δύσκολο να αποφύγει κάποιες παρεμβάσεις όπως στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ασφαλιστικό λόγω του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού τους αντικτύπου μετέφεραν και χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καταγράφοντας επίσης στα πιθανά μέτρα παρεμβάσεις στην νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, για τις ομαδικές απολύσεις και για την απελευθέρωση των τιμών της ενέργειας.

Σειρά φορολογικών μέτρων βρίσκεται επίσης στο τραπέζι με παρεμβάσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και υψηλή σχετικά φορολογία ακινήτων, αλλά και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στις μη μισθολογικές παροχές και στην συνολική  εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.



Πηγή:www.capital.gr