04 Μαρτίου 2015

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΓΙΔΙΑ! Η Μέρκελ μιλάει ξανά για Τρόικα...

«Έχουμε κάνει μέχρι τώρα ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι επιτυχημένο. Η Τρόικα θα συνεχίσει την αξιολόγηση» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος - Γιούνκερ: Πρώιμο να εικάσουμε αν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης - Να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup

«Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
«Έχουμε κάνει μέχρι τώρα ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι επιτυχημένο. Το γερμανικό κοινοβούλιο το ψήφισε και η Τρόικα θα συνεχίσει την αξιολόγηση» τόνισε η κυρία Μέρκελ επαναφέροντας στη συζήτηση την λέξη «τρόικα» που η ελληνική κυβέρνηση τόσο πολύ προσπάθησε να θέσει εκτός συζήτησης.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ. Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αναμένεται τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας και τρίτο μνημόνιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε: «Είναι πρώιμο να εικάσουμε αν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης.

Αναφορικά με την πιθανότητα νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε πως για τη Γερμανία ισχύει η συμφωνία του Μινσκ, αλλά, σε περίπτωση που αυτή δεν εφαρμοστεί, τότε τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις.

Η καγκελάριος Μέρκελ σχολίασε και την απόφαση της Κομισιόν να δώσει νέα παράταση δύο ετών στη Γαλλία, ώστε να μειώσει το έλλειμμά της στο 3%, υποστηρίζοντας πως η Γαλλία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κομισιόν, τονίζοντας πως η Γαλλία θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, και εφαρμογής συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.  

Η συνάντηση της Μέρκελ με το Κολλέγιο των Επιτροπών

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ολόκληρο το Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί η καγκελάριος Μέρκελ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, μετά την εκλογή του Ζαν Κοντ Γιουνκερ.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ και η καγκελάριος της Γερμανίας συζήτησαν τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την ΕΕ και την υρωζώνη, με την Ελλάδα και την Ουκρανία να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.