24 Μαρτίου 2015

Η Φωτεινή Αραμπατζή κατά του Νίκου Ξυδάκη για την Αμφίπολη

Σαφείς αιχμές κατά του Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη για τη στάση του όσον αφορά στην ανασκαφή της Αμφίπολης, αφήνει η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή σε επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσε στη Βουλή.

Η κα Αραμπατζή υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ξυδάκη περί της χρηματοδότησης των ανασκαφών της Αμφίπολης προκαλούν αμφιβολίες για τη στάση και εκτίμησή του ως προς τη σπουδαιότητα του μνημείου.
Ανάμεσα στα άλλα, η κ. Αραμπατζή ρωτά τον κ. Ξυδάκη για το  ποιος είναι ο ακριβής χρονικός και οικονομικός προγραμματισμός του Υπουργείου ως προς την Αμφίπολη αλλά και ποιες δράσεις περιλαμβάνει. Επίσης ποια είναι η στρατηγική του Υπουργείου για την αξιοποίηση και ανάδειξη της Αμφίπολης το επόμενο διάστημα.

«Μεγάλο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις σας κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Αμφίπολη, ως προς την πορεία και τη χρηματοδότηση της ανασκαφικής δραστηριότητας και των σπουδαίων ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης» τονίζει η βουλευτής Σερρών.

Οπως σημειώνει οι αναφορές του κ. Ξυδάκη «ότι δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, που να έλαβαν τέτοια οικονομική υποστήριξη, εκτός του ότι ελέγχονται ως προς την ακρίβεια τους, προκαλούν τεράστια ερωτήματα ως προς την πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης για την τύχη της Αμφίπολης».

Παραθέτει επίσης δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού με τις οποίες εξομοιώνει την ανασκαφή της Αμφίπολης με όλες τις τρέχουσες ανασκαφές υποστηρίζοντας ότι «κορυφώνουν την ανησυχία για το μέλλον και την αξιοποίηση του σπουδαίου-οικουμενικού αυτού ευρήματος και δημιουργούν αμφιβολίες για τη στάση και εκτίμησή σας ως προς τη σπουδαιότητα του μνημείου».

Κατόπιν των ανωτέρω, ρωτά:

  • Ποιος είναι ο ακριβής χρονικός και οικονομικός προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την Αμφίπολη και ποιες δράσεις περιλαμβάνει;
  • Ποια είναι η στρατηγική του Υπουργείου σας για την «ολιστική» αξιοποίηση και ανάδειξη της Αμφίπολης και ποιες συγκεκριμένες συνέργειες θα αναπτύξετε με τα συναρμόδια Υπουργεία για την εκμετάλλευση αυτής της μεγάλης αναπτυξιακής προοπτικής;