03 Μαρτίου 2015

Χάνεται η μπάλα, σύντροφοι!

Το Σαββατοκύριακο μάθαμε ποια θα είναι τα πρώτα νομοθετήματα της νέας κυβέρνησης. Δωρεάν ρεύμα και σίτιση για 300.000 νοικοκυριά, επαναλειτουργία της Ε.Ρ.Τ., ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κανένα από τα παραπάνω, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν θα πάρει την έγκριση των «θεσμών». Όμως όλα τα ρεπορτάζ και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, λένε πως αυτή η έγκριση είναι απαραίτητη και «δείχνουν» μονομερείς ενέργειες. Λογικό μιας, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο επηρεάζουν είτε τις μεταρρυθμίσεις, είτε τον προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ χαρακτήρισε την ρύθμιση των 100 δόσεων «ατυχή επιλογή».

Η Δ.Ε.Η. και οι εργαζόμενοι της υπέγραψαν νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση εργασίας. Μεαυξήσεις της τάξης του 8-10% και κάμποσα προνόμια. Την ίδια ώρα που η εταιρεία ψάχνει τρόπους να διαγράψει €400 εκατομμύρια μη εισπράξιμες απαιτήσεις, από τις συνολικές επισφάλειες του €1,7 δισ. Πρόσθετα δε, πρέπει να καλύψει την προς νομοθέτηση δωρεάν παροχή ρεύματος, ένα κόστος περί τα €100 εκατομμύρια ετησίως. Όλα αυτά τα ποσά βέβαια, θα επιβαρύνουν τελικά τον καταναλωτή.

Ο υπουργός Υγείας κύριος Κουρουμπλής μείωσε την χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων κατά 49%. Το ύψος της περικοπής, €40 εκατομμύρια. Για να χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά τους πρώτα, όπως απαιτεί το Γ.Λ.Κ. Αυτό έδωσε σαν εξήγηση τουλάχιστον ο ίδιος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ταυτόχρονα εξήγγειλε την πρόσληψη 1.000 ιατρών που έχουν ήδη πέτυχει στο Α.Σ.Ε.Π., την προκήρυξη 5.000 επιπλέον θέσεων ιατρών και την θεσμοθέτηση της αμειβόμενης εξάμηνης πρακτικής εξάσκησης των τελειόφοιτων νοσηλευτών. Ένας πρόχειρος υπολογισμός δίνει ένα ετήσιο κόστος, περί τα €150 εκατομμύρια ετησίως. Ποιος θα πληρώσει; Φυσικά οι ασφαλισμένοι και ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ο υπουργός Π.Α.Π.ΕΝ. κύριος Παν. Λαφαζάνης, ανακάλεσε την Αρχιτεκτονική και Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη  του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές. Για επανέλεγχο. Αν τα ασφαλιστικά μέτρα, που προτίθεται να καταθέσει η εταιρεία εξόρυξης δεν γίνουν δεκτά, το αποτέλεσμα θα είναι  διακοπή λειτουργίας του ορυχείου. Αριθμός εργαζομένων: περίπου 2.000!

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως θα καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους τον Μάρτιο. Σωστή κίνηση. Είναι όμως αρκετή για να καθησυχάσει τις μεγάλες ανησυχίες που υπάρχουν; Έπειτα από τον ορυμαγδό ατυχών δηλώσεων που υπονοούν ακριβώς το αντίθετο; Ποιες ανησυχίες καθησυχάζονται άραγε, όταν γίνεται γνωστό πως μεταφέρονται τα ρευστά διαθέσιμα του O.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην Τράπεζα της Ελλάδος; Ειδικά όταν οι γνώστες λένε ότι πρόκειται για παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως θα «στύψουμε την πέτρα» για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις Μαρτίου προς το Δ.Ν.Τ. Δεν ανέφερε τίποτα για την δόση Απριλίου ύψους €448 εκατομμυρίων. Αλλά ανέφερε πως οι αποπληρωμές προς την Ε.Κ.Τ. είναι «υπό συζήτηση με τους εταίρους και τους θεσμούς». Την στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως αυτή απολαμβάνει το ίδιο καθεστώς με το Δ.Ν.Τ., όσον αφορά το χρέος χωρών μελών της Ευρωζώνης, λόγω καταστατικού της και Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Σήμερα δε, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Jeroen Dijsselbloem πως η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ώστε να πάρει χρήματα, απάντησε πως «δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση».

Αν με όλα τα παραπάνω σκέφτεστε λέξεις και φράσεις όπως «χάος», «χαμός», «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα», πολύ σωστά σκέφτεστε. Και η αγορά βοά πως το πρόβλημα ρευστότητας είναι εξαιρετικά μεγάλο. Η οικονομία έχει «παγώσει». Είναι πράγματι απορίας άξιο τι ακριβώς σκέφτεται και σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μέχρι πρόσφατα η μη εμφανής ύπαρξη σχεδίου έμοιαζε αιτιολογημένη, λόγω διαπραγμάτευσης. Λόγος που δεν υφίσταται πλέον. Τουλάχιστον προς το παρόν. Άρα;

Προσωπικά πάντως, όλα αυτά που βλέπουμε και ακούμε όλοι τις τελευταίες μέρες, μου φέρνουν στο μυαλό μία άλλη φράση. Αυτήν που άκουσα κάποτε να φωνάζει γυμναστής ωρυόμενος, σε ένα προαύλιο Γυμνασίου:

«Την χάνετε την μπάλα, κοπέλες μου»

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr