24 Μαρτίου 2015

ΠΙΡΟΥΕΤΕΣ ΑΛΕΞΗ αλλά το ταμείο άδειο από τη συνάντηση στο Βερολίνο - "Μαλάκωσε" ο Τσίπρας και στήριξε τη Μέρκελ - Βρήκε θετικά στοιχεία και στα Μνημόνια

- Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά μίλησε για ηθικό θέμα
- Απέρριψε τον ισχυρισμό ο έλληνας πρωθυπουργός πως για όλα τα δεινά των Ελλήνων φταίνε οι ξένοι
- Σημείωσε πως είχε βάλει τις φωνές για το πρωτοσέλιδο της Αυγής που έδειχνε τον Σόιμπλε ως ναζί
- Σχολίασε το δημοσίευμα του Spiegel, λέγοντας πως ήταν άδικο για την Μέρκελ και τον γερμανικό λαό
- Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως για τη Γερμανία το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει
- Ανοιχτή η γερμανίδα καγκελάριος για μία γερμανική επενδυτική τράπεζα εάν το επιθυμεί η Αθήνα
Το αδιαμφισβήτο γεγονός που προέκυψε από την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και από τη συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ είναι πως το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις δύο χώρες τείνει να καταλαγιάσει, κάτι όμως που δεν μπορεί να ειπωθεί για τις διαφωνίες ανάμεσά τους.

Και οι δύο ηγέτες έθιξαν τα θέματα που τους απασχολούν, με τη γερμανίδα καγκελάριος να βάζει κόκκινες γραμμές στα αιτήματα της Ελλάδας, ενώ αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι βάζει νερό στο κρασί του και προσπαθεί να προσεγγίσει τη γερμανική πολιτική.

Το τρίτο σημείο από την επίσκεψη είναι πως τα χρήματα μέσω κάποιας δόσης, ώστε να δοθεί ανάσα στη ρευστότητα είναι επίσης μακριά. Η γερμανίδα καγκελάριος που επεφύλαξε μία θερμότατη υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα στο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της χώρας και έδειξε το Eurogroup, σημειώνοντας πως για τέτοιου είδους θέματα δεν αποφασίζει η Γερμανία.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να προσπαθεί να προσεγγίσει την αμετακίνητη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου, καθώς συμφώνησε απόλυτα με την ομολόγο του πως τα χρήματα έρχονται μόνο μέσω Eurogroup. Μάλιστα, σε μία έμμεση αναφορά του, ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά μίλησε θετικά για κάποια στοιχεία και μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η νέα κυβέρνηση δεν ήρθε για να γκρεμίσει ό,τι θετικό έχει γίνει αυτά τα πέντε χρόνια.

Και οι δύο πάντως έκαναν πολλές φορές αναφορά για την υλοποίηση σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, με την Άνγκελα Μέρκελ να σημειώνει πως περιμένει σαφή στοιχεία. Όπως σημείωσε η κα Μέρκελ η αφετηρία είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και σημείωσε χαρακτηριστικά: "είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας" και πρόσθεσε ότι βεβαίως θα ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική και τις αποφάσεις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. «Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι», επισήμανε και επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης παραμένει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Διευκρίνισε δε ότι απόψε δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τι δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
Τόσο στην εισήγησή του, όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν ήρθε στο Βερολίνο για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, αλλά για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο ένας τον άλλο για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις. Είναι προτιμότερο, είπε ο κ. Τσίπρας, να μιλούμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει αποτύχει, σημειώνοντας ότι στα πέντε χρόνια εφαρμογής αυτού του προγράμματος επήλθε πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά είχε επιπτώσεις στην οικονομία, τεράστια κοινωνική επίπτωση, ανεργία και διόγκωση του χρέους, αλλά και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.


Το δεύτερο θέμα που υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ήταν ότι είναι λάθος να λέγεται ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και όχι οι ίδιοι οι Έλληνες. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέρα από τις συνολικές αιτίες της κρίσης υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση και οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως η διαφθορά, η φοροδιαφυγή κλπ.

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ο κ. Τσίπρας, το συμπέρασμα είναι ότι αυτή την ώρα το θέμα δεν είναι να γκρεμίσουμε τα όποια θετικά υπάρχουν, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις για την φορολογική δικαιοσύνη, την διαφθορά και την φοροδιαφυγή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την προσαρμογή της οικονομίας, αλλά και να διευρύνει την κοινωνική δικαιοσύνη για να ξεπεραστεί η κρίση.

Για τις διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις τόνισε την ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα, τονίζοντας πως ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για τα δεινά μας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, όχι από την υλική πλευρά, όπως είπε, αλλά από την ηθική. Επίσης τόνισε ότι ζήτησε την συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης για να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση Ζήμενς.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις επανέλαβε ότι δεν ήρθε στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα για μισθούς και συντάξεις υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες είναι γνωστές, έρχονται από το παρελθόν και εξέφρασε την ελπίδα για μια συμφωνία, επωφελή και για τον ελληνικό λαό και για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και να κινηθούν στη συνέχεια οι αναγκαίες εκταμιεύσεις χρημάτων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει ένας νέος διχασμός στην ευρωζώνη και για τον λόγο αυτό επισήμανε την ανάγκη να μιλούν όλοι την γλώσσα της αλήθειας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν κυβέρνηση θα κατασχέσει γερμανικά κτίρια στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος κυβέρνησης που να έχει πει κάτι σχετικό και πρόσθεσε ότι ακούστηκε η ιδέα να σταματήσει η δραστηριότητα του ινστιτούτο Γκαίτε κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει. Υπάρχει, είπε ο κ. Τσίπρας ένα θέμα νομικής διεκδίκησης που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και αντιμετωπίζεται σε αυτό το πλαίσιο. Οι παρανοήσεις πολλές φορές δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν, είπε ο κ.Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε σχόλια που παρομοιάζουν τη σημερινή Γερμανία με τους ναζί. Καταδίκασε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» αλλά και παλαιότερη γελοιογραφία της Αυγής. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι άδικο για την Καγκελάριο και τη σημερινή Γερμανία να υφίστανται τέτοιες επιθέσεις.

Τι δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ
Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.

Ερωτώμενη σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη», ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας.

Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».


Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η 'Αγγελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε», τόνισε.

newsit.gr