02 Μαρτίου 2015

Μάρτης... γδάρτης για τα εσωτερικά της ΝΔ

της Μαρίνας Μάνη

Σε μία κρίσιμη, για τη δική της πορεία, εβδομάδα εισέρχεται σήμερα η ΝΔ. Η πολυσυζητημένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με θέμα τα αίτια της εκλογικής ήττας και το πώς θα κινηθεί ως αξιωματική αντιπολίτευσης, έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τουλάχιστον δύο εκ των μελών της θα θέσουν (και) θέμα ηγεσίας: η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έχει διευκρινίσει σε συναδέλφους της (σ.σ. στο δείπνο που είχε οργανώσει η Μαριέττα Γιαννάκου) ότι δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την αρχηγία και ο Νίκος Δένδιας ο οποίος, αντιθέτως, θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει στην κούρσα της διαδοχής.

Θέμα αναμένεται να θέσουν κι άλλοι βουλευτές (όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης) προτάσσοντας ωστόσο την ανάγκη να προηγηθεί συνέδριο, προς τα τέλη της άνοιξης, όπου θα ξεκαθαρισθεί η «ταυτότητα» του κόμματος και στη συνέχεια, «με καθαρό ποιοί είμαστε και τι πρεσβεύουμε», να στηθούν εσωκομματικές κάλπες για ανάδειξη προέδρου.

Ρελάνς Σαμαρά;

Πώς θα αντιμετωπίσει τα πυρά ο Αντώνης Σαμαράς; Οι πληροφορίες τον φέρουν έτοιμο να θέσει ο ίδιος θέμα επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης των βουλευτών στο πρόσωπό του, εάν πράγματι υπάρξει αμφισβήτηση. Δηλαδή, να ζητήσει ψηφοφορία ώστε να διαπιστωθεί εάν το εν τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας θέτει θέμα ηγεσίας, όπως ορίζει το καταστατικό.

Εάν το πράξει και εάν η αμφισβήτηση εκφρασθεί αριθμητικά, τότε οι εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Έτσι κι αλλιώς, ο Αν. Σαμαράς και οι υποστηρικτές του (όπως οι Μ. Βορίδης, Δ. Σταμάτης, Αδ. Γεωργιάδης, Β. Κικίλιας, Ν. Μηταράκης) θα αναδείξουν την δικαίωση της «προεκλογικής αλήθειας» που έλεγε η ΝΔ αναφορικά με τις «μη θέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάληξη της διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα.

«Η κυβέρνηση είναι αποσταθεροποιημένη»

Κυρίως όμως, θα επιμείνουν στην πρόβλεψη για άμεση αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, με αφορμή τον «διχασμό» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενισχύσουν την άποψη περί αριστερής παρένθεσης και, άρα, να προκρίνουν την «ετοιμότητα» που πρέπει να επιδείξει η ΝΔ αντί της ενασχόλησης με τα «εσωκομματικά».

Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη, ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι ήδη από μόνη της αποσταθεροποιημένη» και «η ΝΔ παραμένει εγγυητής των ομαλών εξελίξεων του τόπου»...

Απών από τα εσωκομματικά ο Κ.Καραμανλής

Από τη διαδιακασία αυτή φέρεται απών ο Κώστας Καραμανλής. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει εστιάσει την προσοχή του στις πολιτικές εξελίξεις (διαπραγμάτευση, συμφωνία, κυβερνητική αντοχή) ενώ οι συνομιλητές του μένουν με την εντύπωση ότι δεν ενθαρρύνει («αυτή τη στιγμή») συζητήσεις για τη διαδοχή.

Για τον λόγο αυτό αρνήθηκε να δεχθεί στο γραφείο του «αντιπροσωπείες» βουλευτών («όποιος θέλει μπορεί να έλθει αλλά όχι ως ομάδα»).

Διεμήνυσε δε, ότι στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα προσέλθει, θα ακούσει την εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά και θα αποχωρήσει – προφανώς για να μην είναι παρών όταν και εάν τεθεί θέμα ηγεσίας και υποχρεωθεί, εκ των πραγμάτων, να πάρει θέση.

Ευ. Αντώναρος: Δυνάμωσε η αμφισβήτηση στον Α.Σαμαρά

Αυτή η στάση πάντως δεν εμποδίζει στελέχη με «καραμανλικό» πρόσημο να ζητούν ανοικτά και δημοσίως αλλαγή ηγεσίας. 

Οπως ο Ευάγγελος Αντώναρος ο οποίος μόλις χθες παρενέβη εκ νέου μέσω facebook: «τα τελευταία 24ωρα έχει δυναμώσει, σε παρασκηνιακό τουλάχιστον επιπεδο, η αμφισβήτηση προς τον Αντώνη Σαμαρά, με την περαιτέρω παραμονή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την κατάρρευση της ‘αριστερής παρένθεσης’ έπειτα από τη συμφωνία που εξασφάλισε η κυβέρνηση στο Eurogroup”.

Πηγή:www.capital.gr