23 Μαρτίου 2015

ΦΑΤΕ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ" ΓΙΔΙΑ! Die Zeit: Ο Τσίπρας θα προτείνει στη Μέρκελ αυξήσεις φόρων και διατήρηση ΕΝΦΙΑ

Η εφημερίδα «Die Zeit», σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει λίστα με σχέδια μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ότι θα πρόκειται για ένα μείγμα από αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να φέρει χρήματα πίσω στα άδεια ταμεία.

Επικαλούμενη πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Αθήνα, η εφημερίδα κάνει λόγο για σύνταξη στα 67 ή στα 62 με τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας.

Την ίδια ώρα αν και δεν έχει διαρρεύσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να στείλει η κυβέρνηση προς έγκριση στο Eurogroup η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει πως αυτό θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ σε νησιά και ακριτικές περιοχές
  • «πακέτο» μέτρων αξίας 5 έως 5,5 δισ. ευρώ
  • αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά και αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ
  • διατήρηση του «χαρατσιού» του ΕΝΦΙΑ και για το 2015

Στο «πακέτο» των μέτρων θα περιλαμβάνονται περικοπές ύψους 800-850 εκατ. ευρώ που προωθούνται στις κρατικές δαπάνες προκειμένου να μειωθούν στα 55,25 δισ. ευρώ για το 2015 από 56,1 δισ. ευρώ το 2014.

Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να φέρει μεγάλες ανατροπές στην άμεση και την έμμεση φορολογία σε μια νέα προσπάθεια αναδιανομής των φορολογικών βαρών. Οπως αναφέρει η εφημερίδα οι παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στις μεγάλες περιουσίες και τα υψηλά εισοδήματα και λιγότερες στα μεσαία. Για τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια προβλέπεται να υπάρξει σημαντική μείωση των φόρων.