23 Μαρτίου 2015

ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΟΧΙ ΜΑΛ@ΚΙΕΣ! FT: Επιστολή του επαίτη Τσίπρα που λέει στη Μέρκελ ότι είμαστε μπατίρηδες

Εν τω μεταξύ δημοσίως λένε πως θέλουν μόνο χρόνο για να ανασάνουν

Επιστολή πέντε σελίδων του Αλέξη Τσίπρα προς την Άγκελα Μέρκελ μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη συνάντησή τους στην επταμερή στις Βρυξέλλες αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε την Γερμανίδα Καγκελάριο πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν δεν βρεθεί μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση.

Η επιστολή εστάλη όπως αναφέρουν οι FT στις 15 Μαρτίου τη στιγμή δηλαδή που οι Ευρωπαίοι εξέταζαν το αίτημα της Αθήνας για τη μίνι - σύνοδο με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, της Άγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, και επίσης με τη σκέψη “προβλημάτων (αγκαθιών)” στις υποχρεώσεις μας για αναχρηματοδότηση του χρέους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού...πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις εκταμίευσης θα καθιστούν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της", αναφέρει η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως γράφουν οι Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πως η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ του να πληρώσει υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή να συνεχίσει να δίνει συντάξεις και μισθούς.

Ο ίδιος τονίζει πως η επιλογή να πληρωθούν χρέη έναντι μισθών θα αποτελούσε πλήγμα στην ελληνική κοινωνία, αφήνοντας σχεδόν να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα έπραττε το αντίθετο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να κατηγορεί την ΕΚΤ για τα όρια που έχει βάλει στην Ελλάδα καθώς επίσης και τις αρχές διάσωσης της ευρωζώνης που αρνούνται οποιαδήποτε εκταμίευση προτού η Αθήνα υιοθετήσει νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει πάντως ότι η Αθήνα δεσμεύεται στο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις καλή τη πίστει και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της.