11 Μαρτίου 2015

ΓΙΑ ΚΑΝΤΟ ΚΙ ΕΣΥ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ! Galbraith:Η ελληνική ανάπτυξη είναι μια στατιστική ψευδαίσθηση

Αυτός με τον φίλο του τον Μπαρουφάκη θα φέρουν την ύφεση αλλά θα μας λέει μην ανησυχείτε είναι μια στατιστική ψευδαίσθηση...

Mε την αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από την ελληνική οικονομία, κανένας επιχειρηματίας δεν προβαίνει σε επενδύσεις, τονίζει ο γνωστός οικονομολόγος.

Ο γνωστός οικονομολόγος και προσωπικός φίλος του Έλληνα Υπουργού Oικονομικών, James Galbraith, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit ότι η ανάπτυξη που φάνηκε να υπάρχει στο τέλος του προηγούμενου έτους στην Ελλάδα είναι στην ουσία μία στατιστική ψευδαίσθηση.

«Όταν το ΑΕΠ καταρρέει τόσο γρήγορα και έντονα όσο στην Ελλάδα έρχεται κατ' ανάγκη ένα σημείο που θα ξανανέβει. Άλλωστε παραβλέπεται τελείως το γεγονός, ότι οι τιμές στην Ελλάδα πέφτουν ακόμα ραγδαία — 1,4% μόνο την προηγούμενη χρονιά. Αυτό είναι πρόβλημα τόσο για τις επιχειρήσεις που βλέπουν τα κέρδη τους να γίνονται όλο και λιγότερα, όσο και για όσους έχουν χρέη, τα οποία μέσω του αποπληθωρισμού γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Εάν υπήρχε πραγματικά ανάπτυξη στην Ελλάδα, τέτοια που να είναι αισθητή από τους πολίτες, οι εκλογές θα είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που τελικά είχαν.»

Πρόσθεσε επίσης ότι με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από την ελληνική οικονομία, κανένας επιχειρηματίας δεν προβαίνει σε επενδύσεις πράγμα που ανατροφοδοτεί την κρίση. «Αυτόν τον φαύλο κύκλο πρέπει κάποιος να τον σπάσει», δήλωσε.

Ο Galbraith υποστήριξε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών τράβηξαν περισσότερο από όσο θα έπρεπε παρότι και οι δύο πλευρές γνώριζαν πού θα καταλήξουν: «Ήταν ένα μεγάλο παιχνίδι, όπου κατά την άποψή μου χάθηκε πολύς χρόνος και η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτέρεψε».

Στο τέλος της συνέντευξης τόνισε τη σημασία που έχει η εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις, κι η οποία προς στιγμήν φαίνεται να απουσιάζει: «Μου φαίνεται ότι μερικές συντηρητικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να έχει επιτυχία ένα αριστερό κόμμα στην Ελλάδα. Αυτό το φόβο η Ευρώπη πρέπει να τον ξεπεράσει».

Για τον προσωπικό του φίλο και συνάδελφο Γιάνη Βαρουφάκη, ο Galbraith δήλωσε πως δεν τον εξέπληξε καθόλου ότι ανέλαβε μια τόσο δύσκολη θέση:«Γι' αυτόν ήταν μια ηθική υποχρέωση να βοηθήσει την πατρίδα του σ΄αυτήν την τόσο δύσκολη κατάσταση».