16 Μαρτίου 2015

«Διαβολοβδομάδα» για τo ταμείο του κράτους *2,5 δισ. καταβάλλει έως την Παρασκευή το ΓΛΚ

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων» διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. Αναζητούν έσοδα εξπρές με δεκαήμερο προσφορών στην εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ.

«Διαβολοβδομάδα» για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ξεκινά σήμερα, με την πίεση να χτυπά κόκκινο και το υπουργείο Οικονομικών να έχει ξύσει πάτο σε κάθε δημόσιο φορέα που είχε μερικά λεφτά στην άκρη.

Από σήμερα έως την Παρασκευή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο ΟΔΔΗΧ καλούνται να διαχειριστούν υποχρεώσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για αποπληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ και ρολάρισμα εντόκων.

Σήμερα πληρώνονται 560 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, την Παρασκευή έρχεται άλλη μία δόση 336 εκατ. ευρώ επίσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ίδια μέρα θα πληρωθούν έντοκα γραμμάτια 1,6 δισ. ευρώ (με τα κεφάλαια που θα αντληθούν στη δημοπρασία της Τετάρτης).

Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα». Η διατύπωση είναι μάλλον ευρεία και η αλήθεια ίσως μισή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στην πληρωμή των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ και τις τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα έντοκα τα οποία θα ρολάρουν, αλλά πρόβλημα υπάρχει τεράστιο. Και είναι πάρα πολύ απλό. Τα λεφτά τελειώνουν και πλέον δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές κάλυψης τυχόν τρύπας που θα προκύψει. Τα ταμειακά διαθέσιμα δημοσίων φορέων αξιοποιήθηκαν και με το παραπάνω και τώρα οι ελπίδες στρέφονται στο «δεκαήμερο προσφορών» στην εξόφληση φόρων που ρίχνει στη μάχη των εσόδων έως τις 27 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών.

Πληρώστε έως τις 27 Μαρτίου και χαρίζω προσαυξήσεις

Με τροπολογία η οποία κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους, έως τις 27 Μαρτίου, να διαλέξουν τη φορολογική υποχρέωση από την οποία θέλουν να απαλλαγούν με ευνοϊκούς όρους. Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος χρωστά 1.200 ευρώ από ΕΝΦΙΑ (με ελάχιστες προσαυξήσεις, δεδομένου ότι είναι φρέσκος φόρος) και φόρο εισοδήματος παλαιότερων ετών συνολικού ύψους 2.000 ευρώ από τα οποία τα 900 είναι προσαυξήσεις.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξοφληθεί έως τις 27 Μαρτίου ο ΕΝΦΙΑ, παρά μόνο το πατριωτικό καθήκον το οποίο επικαλέστηκε το προηγούμενο διάστημα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Ο φορολογούμενος , με τον απλήρωτο ΕΝΦΙΑ, μπορεί να περιμένει να ψηφιστούν οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων και να εντάξει την οφειλή του σε όσες δόσεις θέλει. Η νέα ρύθμιση, όπως τέθηκε σε διαβούλευση, βάζει στις 100 δόσεις και όλο τον ΕΝΦΙΑ.

Αντίθετα, για την οφειλή φόρου εισοδήματος, η ευκαιρία της 27ης Μαρτίου είναι μοναδική. Αν καταβάλει 1.100 ευρώ μεμιάς, γλιτώνει τις προσαυξήσεις των 900 ευρώ. Αν δεν έχει δυνατότητα εξόφλησης του συνολικού κεφαλαίου και μπορεί για παράδειγμα να εξοφλήσει το 40% αυτού (440 ευρώ) θα γλιτώσει το 40% των προσαυξήσεων ή 360 ευρώ. Πληρώνοντας δηλαδή 440 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θα του σβήσει 800 ευρώ χρέος.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της εξπρές διευθέτησης φορολογικών οφειλών είναι πως δεν χρειάζεται ο φορολογούμενος να ρυθμίσει το υπόλοιπο των χρεών του (ρισκάροντας βέβαια ενδεχόμενες κατασχέσεις). Επιπλέον δεν χρειάζεται να υποβάλει αιτήσεις. Με την ψήφιση της τροπολογίας και την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης, θα μπορεί να μπει στο προφίλ φορολογουμένου στο taxisnet και εκεί θα επιλέξει την οφειλή εκείνη (ή τις οφειλές εκείνες) η οποία συμφέρει να εξοφληθεί με αυτό τον τρόπο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι συμφέρει η εξόφληση, ολική ή μερική, χρεών τα οποία βαρύνονται με μεγάλες προσαυξήσεις.

Τώρα αν οι φορολογούμενοι θα «τσιμπήσουν» στη χρυσή ευκαιρία που δίνει έως τις 27 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών, είναι η ερώτηση του ενός ...δισεκατομμυρίου.

Άρχισε πάλι η κουβέντα για το «κενό»

Με την κυβέρνηση να δίνει τη μεγάλη μάχη για την άμεση αναστύλωση των δημοσίων εσόδων με όπλο τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών (76 δισ. ευρώ έφτασαν το Φλεβάρη), ο χρόνος έχει αρχίσει να γίνεται ο μεγάλος εχθρός. Χρειάζονται λεφτά τώρα και δυστυχώς, πολύ σύντομα, μπορεί να χρειαστούν και μέτρα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών γυρνούν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο στην Αθήνα για να αποφύγουν τα τηλεοπτικά συνεργεία και τα πλάνα που θα πιστοποιούν την επιστροφής της «παλιάς τρόικας» στην Αθήνα.

«Οι επαφές μόλις ξεκίνησαν και απέχουν ακόμα από το να καταλήξουν σε συμπεράσματα». Το νέο είναι μάλλον κακό. Αν τα συμπεράσματα αργούν και με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία μεταρρύθμιση τομή που να ταράξει τα νερά των δανειστών και να τους κάνει να αρχίσουν να σκέφτονται εκταμίευση μέρους της δόσης, το χρηματοδοτικό όλα δείχνουν ότι θα σφίξει παραπάνω τις επόμενες εβδομάδες. Ευτυχώς ο Απρίλης είναι σχετικά χαλαρός με 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ (9 Απριλίου) και 2,4 δισ. ευρώ για ρολάρισμα εντόκων (14 και 17 Απριλίου).

Από την άλλη όμως, αρχίζουν να κυκλοφορούν πληροφορίες για τρύπα 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014. Σε κάποια από τις πολλές του συνεντεύξεις , ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 κλείνει στο 1,49% του ΑΕΠ. Ο στόχος ήταν 1,5%. Για 0,1% προφανώς δεν χάθηκε ο κόσμος.

Αν όμως, η εκτίμηση την οποία φέρεται να έκανε η σύμβουλος του υπουργού Έλενα Παναρίτη για πλεόνασμα 0,6% είναι ορθή, τότε και πάλι δεν χάθηκε ο κόσμος, αλλά σίγουρα η τρόικα (η παλιά - και νυν θεσμοί) θα ζητήσει μέτρα με μόνιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η διαφορά από το 1,5% στο 0,6% είναι σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Κακή αρχή για μια κυβέρνηση η οποία επιθυμεί να κόψει φόρους και να δώσει χρήμα για ανάπτυξη.

Αν και σε αυτό το επίπεδο οι πρόσφατες αναφορές του Γ. Βαρουφάκη περί αναβολής προεκλογικών δεσμεύσεων  δείχνουν ίσως το δρόμο.

ΥΓ.: Προσωπική μας άποψη πως μάλλον ζορίζει η υπόθεση κατάργησης του ΕΝΦΙΑ για το 2015.

Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr