23 Μαρτίου 2015

Reuters: Η Ελλάδα ζητά 100 εκατ. ευρώ αποζημίωση από τις γερμανικές αμυντικές εταιρείες

«Πρόκειται για μια σειρά περιπτώσεων, όχι μόνο γερμανικές, αλλά κυρίως της Γερμανίας, και η Ελλάδα ελπίζει ότι μπορεί να πάρει 500 με 800.000.000 ευρώ», λέει αξιωματούχος του υπ. Άμυνας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ζητάει η ελληνική κυβέρνηση ως αποζημίωση από τις γερμανικές αμυντικές εταιρείες που φέρεται να έχουν δωροδοκήσει για να κερδίσουν εξοπλιστικές συμφωνίες, δήλωσε σήμερα στο Reuters, ανώτερη πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι η Eurocopter, η μονάδα ελικοπτέρων της Airbus «φέρεται να έχει πληρώσει 41 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες σε Έλληνες αξιωματούχους για να πουλήσει 20 ΝΗ-90 ελικόπτερα.

Επιπλέον, η Bild επισημαίνει πως οι γερμανικοί αμυντικοί όμιλοι Rheinmetall, STN και Atlas Elektronik επίσης κατηγορούνται ότι έχουν καταβάλει συνολικά 62 εκατ. ευρώ σε μίζες για συμβάσεις υποβρυχίων.

Η πηγή του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από τις επιχειρήσεις αυτές, ως μέρος μιας έρευνας που περιλαμβάνει άλλες περιπτώσεις.

«Πρόκειται για μια σειρά περιπτώσεων, όχι μόνο γερμανικές, αλλά κυρίως της Γερμανίας, και η Ελλάδα ελπίζει ότι μπορεί να πάρει 500 με 800.000.000 ευρώ», ανέφερε η πηγή.

«Κάθε επιχείρηση που θα καταδικαστεί (δωροδοκία) και θέλει να συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα πρέπει να έρθει σε εξώδικο συμβιβασμό», προσθέτει η ίδια πηγή.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά σε εξοπλισμό και έχει μειώσει τα σχετικά κονδύλια κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, εν μέρει για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που οδηγήσει σε πακέτα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ συνολικού ύψους 240 δις. ευρώ το 2010 και το 2012.

Η Ελλάδα δήλωσε πέρυσι ότι θα αναθεωρήσει τις εξοπλιστικές προμήθειες για να καταστήσει τη διαδικασία πιο διαφανή.

Ένας εκπρόσωπος της Airbus για τα ελικόπτερα αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ένας εκπρόσωπος για την Rheinmetall είπε ότι η εταιρεία δεν είχε καμία ειδοποίηση για μια νέα έρευνα.

Τον Δεκέμβριο, η θυγατρική της της Rheinmetall Defence Electronics κατέβαλε € 37.000.000 σε πρόστιμα να τερματίσετε μια ποινική έρευνα στη Γερμανία σε υποψία δωροδοκίες στα ελληνικά συμφωνίες όπλων.

Τον Δεκέμβριο, η θυγατρική της, Rheinmetall Defence Electronics πλήρωσε 37 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για να τερματίσει μία ποινική έρευνα στη Γερμανία ως ύποπτη για δωροδοκία σε ελληνικές εξοπλιστικές συμφωνίες.

Πηγή: Newmoney.gr