20 Απριλίου 2015

ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ 2 δις... ΠΟΥΛΟΥΣ! Μπλόκο Ελβετών στην υπερλίστα μετα 68.000 ονόματα-Επανέφεραν στη θέση του τον ελεγκτή τη λίστα Λαγκάρντ που είχαν διώξει απ'το ΣΔΟΕ!

Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται οι ελληνικές αρχές, σε ό,τι αφορά το προσδοκώμενο ποσό που θα εισρεύσει τελικά στα δημόσια ταμεία από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος που βρίσκεται σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το «γκελ» που έκανε στην κοινή γνώμη η δημόσια τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Αλέξη Μητρόπουλου, για ονόματα πολιτικών, υπουργών και δημοσιογράφων που βρίσκονται στις «λίστες Νικολούδη»και την περίοδο της κρίσης φρόντισαν να βγάλουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι εισαγγελικές αρχές στον εντοπισμό του αδικαιολόγητου πλούτου.

Η συνένωση όλων των λιστών (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, εμβάσματα εξωτερικού), που υπήρχαν στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, το ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας, νέας, υπερλίστας, η οποία φιλοξενεί περί τις 68.000 περιπτώσεις.

Προβεβλημένα πρόσωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στα συγκεκριμένα έγγραφα περιέχονται ουκ ολίγα ονόματα προσώπων που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο συνεισφέρουν στον δημόσιο βίο της χώρας. Πρόκειται για πολιτικούς, υπουργούς, δημοσιογράφους και πασίγνωστους επιχειρηματίες.

Διάφορα ποσά στο εξωτερικό φέρονται να έχουν εμβάσει πρωτοκλασάτα πολιτικά πρόσωπα, διευθυντές πρώην πρωθυπουργών, πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι Τύπου, υπουργοί (πρώην και νυν) και δεκάδες πρώην και νυν βουλευτές.Το ίδιο έχει συμβεί και με αρκετούς δημοσιογράφους και εκδότες, ορισμένοι εκ των οποίων είναι οι πλέον προβεβλημένοι. Επιπλέον, οι Αρχές έχουν εντοπίσει και έχουν καταγράψει την ύπαρξη υπεράκτιων εταιρειών, οι οποίες είχαν ιδρυθεί κατά το παρελθόν. Μία από αυτές ανήκει σε δημοσιογράφο.

Άσχημα τα νέα…

Ωστόσο, τα νέα δεν είναι και τόσο ευοίωνα, σε ό,τι αφορά το ακριβές ποσό που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς, κ. Παναγιώτης Νικολούδης, στις προγραμματικές δηλώσεις θεωρείται πλέον άπιαστος στόχος.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη της «λίστας Λαγκάρντ» στην ύπαρξη της οποίας είχαν επενδυθεί πολλά. Η επιτάχυνση των ερευνών, η διασταύρωση των στοιχείων και ο εντοπισμός της αφορολόγητης ύλης δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση και αυτό έγκειται –κατά κύριο λόγο– στην απροθυμία των Ελβετών να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Π» τον περασμένο Οκτώβριο, στη διάθεση του ΣΔΟΕ περιήλθε έγγραφο με το οποίο η Ελβετική Ομοσπονδία αρνείται κάθε διοικητική συνδρομή για τη«λίστα Λαγκάρντ». Μετά από αυτό μπλοκάρεται ακόμη περισσότερο η εξιχνίασή της, η οποία καρκινοβατεί από το 2010, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ ελάχιστα ονόματα καταθετών (32) στην ελβετική τράπεζα HSBC.

«Παράνομες οι λίστες»

Το θέμα προέκυψε μετά από ερωτήματα για τις καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα συγκεκριμένων καταθετών που περιέχονται στα 2.000 και πλέον ονόματα της λίστας που ερευνάται από το ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ζήτησε πρόσθετα στοιχεία από τις αρμόδιες ελβετικές αρχές. Τα ερωτήματα ανέλαβε να κοινοποιήσει στις Αρχές της Ελβετίας η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Η απάντηση που ήρθε από την Ελβετία και κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα ήταν πραγματικός καταπέλτης. Οι Ελβετοί αρνούνται να απαντήσουν για τους Έλληνες καταθέτες στην HSBC, υποστηρίζοντας ότι«η λίστα είναι παρανόμως αποκτηθείσα και δεν προκύπτει η γνησιότητά της».

«Ουδεμία διοικητική συνδρομή», αναφέρουν στο απαντητικό τους έγγραφο, «μπορούμε να σας παράσχουμε καθότι οποιοδήποτε υλικό έχετε και αφορά τη συγκεκριμένη λίστα είναι παράνομο και δεν στοιχειοθετείται ουδεμία εγκυρότητα στα στοιχεία, τα οποία ερευνάτε, καθότι ενδέχεται να είναι και αλλοιωμένα, με αποτέλεσμα τη βλάβη των ελβετικών φορολογικών αρχών και του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας».

Δύσκολο το έργο
Η άρνηση των ελβετικών αρχών να παράσχουν διοικητική υποστήριξη στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα δυσκολέψει και θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τη φορολόγηση όσων μετέφεραν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία χωρίς προηγουμένως να έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι, στην προσπάθειά τους να επιταχύνουν τις έρευνες και τους ελέγχους, οι εισαγγελικές αρχές διασκόρπισαν τα ονόματα της λίστας στις κατά τόπους Εφορίες, ενώ τα όποια αδικήματα παραγράφονται στις 31/12/2015.

Επανέφεραν τον ελεγκτή που ερευνούσε τα ονόματα «Λαγκάρντ»

Στο μεταξύ, σε κύκλους του ΣΔΟΕ εντύπωση προκαλεί η επαναφορά σε νευραλγική θέση του ελεγκτή που ερευνούσε τη λίστα Λαγκάρντ επί προηγούμενης ηγεσίας. Πρόκειται για τον καθόλα έμπειρο και άξιο υπάλληλο, κ. Θανάση Τσουγκράνη, ο οποίος τοποθετήθηκε διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αθηνών.

Ο κ. Τσουγκράνης ήταν προϊστάμενος του 9ου τμήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης και ένα από τα στελέχη που ασχολήθηκε με τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ. Στη συνέχεια, όμως, μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία. Στελέχη του ΣΔΟΕ σχολιάζουν την «επαναφορά» του κ. Τσουγκράνη ως την παραδοχή ότι και επί προηγούμενης ηγεσίας γινόταν συστηματική δουλειά στη διερεύνηση της δυσώδους υπόθεσης.

«Συγκεκριμένες κινήσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, «μουρμούρες» προκαλούν οι τοποθετήσεις διευθυντών και προϊσταμένων στα τμήματα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για επιλογές βασισμένες σεκομματικά κριτήρια.

Για την ιστορία, νέος διευθυντής Διοικήσεως τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτρης Πιτιακούδης, ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση νέου προϊσταμένου στη Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων

Στο μέτωπο των ελέγχων, οι Αρχές έχουν ήδη κατασχέσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς 17 επιχειρηματιών,οι οποίοι φιλοξενούνται στη λίστα Λαγκάρντ και σε άλλες λίστες, ενώ εμφανίζονται και ως δανειολήπτες από πιστωτικά ιδρύματα. Μεταξύ τους υπάρχουν και ορισμένα «βαριά» ονόματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι τα ποσά των δανείων κατέληξαν απευθείας σε τράπεζες του εξωτερικού.

Του Πέτρου Κουσουλού

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο»