03 Απριλίου 2015

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΡΧ!Κύπρος: Μετά από 2 χρόνια, τη Μ. Δευτέρα γίνεται άρση του ελέγχου κεφαλαίων στις τράπεζες

Τη στιγμή που στην Ελλάδα φουντώνουν οι φήμες ότι θα χρειαστεί να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων για να αποφευχθεί περαιτέρω αιμορραγία από την εκροή καταθέσεων, η Κύπρος βλέπει φως στην άκρη του τραπεζικού τούνελ.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την καθολική άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου εκτός Κύπρου από τη Μεγάλη Δευτέρα.

Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν στις 25 Μαρτίου 2013, όταν έγινε το bail-in στις Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα.

Ανακοινώνοντας την άρση των περιορισμών ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε: «Από την ερχόμενη Δευτέρα αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που αφορούν συναλλαγές και μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η άρση και των τελευταίων περιορισμών σηματοδοτεί την οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυπριακή οικονομία εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης το 2015. «Από σήμερα ενισχύεται η θετική προοπτική για άντληση επενδύσεων σε συνθήκες πλήρους εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Ενισχύεται η δυνατότητα των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια και να χρηματοδοτήσουν με ασφάλεια την οικονομία, με θετικό αντίκτυπο στην στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης», τόνισε.