Η μάχη με τη φοροδιαφυγή έχει κερδηθεί, δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη τύπου ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης και μίλησε για 28.000 ΑΦΜ που έχουν ήδη ελεγχθεί και στα οποία έχουν διαπιστωθεί μεγάλες αποκλίσεις, με αποτέλεσμα να μπορούν να εισπραχθούν 2,5 με 3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, από το 2010 και μετά η Επιτροπή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, στην οποία τότε ήταν επικεφαλής ο κ. Νικολούδης, ζήτησε από τις τράπεζες να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για καταθέτες με χρήματα άνω των 200.000 ευρώ. Η ανεξάρτητη αρχή συγκέντρωσε στοιχεία από 15 τράπεζες και ελέγχθησαν όλα συνδυαστικά: τραπεζικές καταθέσεις, εμβάσματα εξωτερικού, μεγάλες κινήσεις στο Χρηματιστήριο, λίστες φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια ακολούθησε έλεγχος με βάση το ΑΦΜ και τα δηλωθέντα εισοδήματα και εκεί διαπιστώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις. Για παράδειγμα άτομα δήλωναν 20-25.000 το χρόνο, δικαιολογούσαν συνολικά 250.000-300.000 ευρώ εισόδημα και είχαν 1 εκατ. καταθέσεις, εκ των οποίων πολλά χρήματα ήταν «σπασμένα» σε διαφορετικές τράπεζες ή και στο εξωτερικό.
Συνολικά ελέγχθησαν 28.000 ΑΦΜ για το 2011 και εντοπίστηκαν 5.5000 παραβάτες (βγήκαν εκτός όσοι καταθέτες είχαν μικρές αποκλίσεις και οι αρχές εστίασαν σε μεγάλες υποθέσεις). Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόκλιση των δηλωθέντων και αυτών που κατείχαν ήταν της τάξης των 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορούν να εισπραχθούν 2,5 με 3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει δυσχέρεια στην είσπραξη, καθώς οι εφορίες λένε ότι δεν είχαν κάνει τέτοιο έλεγχο, ενώ και το ΣΔΟΕ είναι αποδυναμωμένο στελεχιακά.
Ερωτηθείς για τις πρακτικές αδυναμίες των Σωμάτων Δίωξης είπε: «Δεν θέλω να ρίξω λάσπη και ευθύνες. Ολοι έχουν πρακτικά ή άλλα προβλήματα. Τώρα παίρνω 600 ευρώ λιγότερα από όσα όταν ήμουν αντεισαγγελέας. Είναι λόγος αυτός να μην κάνω τη δουλειά μου; Τη λύση θα τη δώσει ένας σωστός φορολογικός νόμος».
Ο υπουργός προσδιόρισε ποιος θα είναι ο επόμενος τομέας στον οποίο θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις: τα δημόσια έργα.
Σαρωτικοί έλεγχοι στα τελωνεία της Αττικής - Εξαφανίστηκαν οι εκτελωνιστές
Μικτά κλιμάκια ελέγχου έχουν ξεκινήσει έλεγχο σε όλες τις τελωνειακές εισόδους της Αττικής. Τα κλιμάκια αποτελούνται από έναν υπάλληλο του ΣΔΟΕ, έναν της Οικονομικής Αστυνομίας, έναν της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων και έναν του Λιμενικού Σώματος. Οι ειδικές ομάδες ανέλαβαν δράση από τη Μεγάλη Δευτέρα και πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις τελωνειακές εισόδους του νομού Αττικής με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου (σε πετρέλαιο, καπνά, εμπορεύματα). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μόλις εμφανίστηκαν τα κλιμάκια, οι εκτελωνιστές εξαφανίστηκαν από τα πόστα τους! Το μέτρο θα επεκταθεί άμεσα στη Βόρεια Ελλάδα και σύντομα σε όλη τη χώρα.
Ο υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης έχει έρθει σε επαφή με πρέσβεις χωρών εντός και εκτός ΕΕ οι οποίοι του είπαν ότι αν καταφέρει να περιορίσει το λαθρεμπόριο, αυτό θα αποτελεί μία πολύ σημαντική κίνηση.
Ο κ. Νικολούδης πρόκειται να συναντηθεί με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ ντε Βατερβίλ στις 28 Απριλίου για το θέμα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.