20 Απριλίου 2015

Bild: Ο Βαρουφάκης αφήνει ίχνη καταστροφής

«Ο υπουργός χρησιμοποίησε τα δώδεκα λεπτά στο Λευκό Οίκο για να κάνει δημόσιες σχέσεις, την ώρα που η πατρίδα του βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση»

Ο Βαρουφάκης αφήνει ίχνη καταστροφής, γράφει η γερμανική εφημερίδα "Bild" κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ. "Η Ελλάδα βρίσκεται πριν την ολοκληρωτική χρεοκοπία", σχολιάζει η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα κάνει επίδειξη στους Δυτικούς με τον 54χρονο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.
Ο "σταρ" της ελληνικής κυβέρνησης επέστρεψε από την Ουάσινγκτον μετά από σειρά επαφών που είχε με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Κι όλα αυτά την ώρα που οι Έλληνες της κρίσης θα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι την Παρασκευή μία λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά οι θεσμοί, Ε.Ε, ΕΚΤ και ΔΝΤ, δεν θα απελευθερώσουν τη δόση, ύψους 7, 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Για την "Bild", τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα οδεύει προς την καταστροφή και όχι προς την οικονομική βοήθεια. Ο Βαρουφάκης δεν θέλει να θέλει να προωθήσει καμία λίστα ζητώντας από τους θεσμούς να αλλάξουν οι υπάρχοντες κανόνες για παροχή οικονομικής βοήθειας που συμφωνήθηκαν την 20στή Φεβρουαρίου.

"Η Ευρώπη είναι ενοχλημένη", γράφει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και προσθέτει: "Η κρίση στις σχέσεις Γερμανίας - Ελλάδας δεν είναι καινούρια. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ασκεί εδώ και εβδομάδες πιέσεις προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης με στόχο την διάσωση της Ελλάδας. Μία ολόκληρη στρατιά από Αμερικάνους οικονομολόγους και συμβούλους βρίσκονται πίσω από την σύγκρουση Αθηνών-Βερολίνου με στόχο να υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος, επισημαίνει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, προειδοποίησε από την Ουάσινγκτον πως σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, θα υπάρξει ανασφάλεια στην Ευρώπη προκαλώντας με τη σειρά της κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία", προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Η στάση του Γ. Βαρουφάκη να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωζώνη αναζητώντας χείρα φιλίας στις ΗΠΑ τις οποίες και χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης, έχει προκαλέσει την δυσφορία αρκετών χωρών της Ευρώπης, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, καταλήγει η εφημερίδα "Bild".

"Ο Γ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε τα δώδεκα λεπτά στο Λευκό Οίκο - τόσο διήρκεσε η κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα- για να κάνει δημόσιες σχέσεις , στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου την ώρα που η πατρίδα του βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Από την πλευρά του, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στον Έλληνα υπουργό ότι η κυβέρνηση των Αθηνών θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της", τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Mίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ