03 Απριλίου 2015

Τους νοικοκυραίους ξανακοιτάζει η ΝΔ – Επιχείρηση συσπείρωσης από Σαμαρά

Επιχείρηση συσπείρωσης από τον Αντώνη Σαμαρά. Η σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία και το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ για συγκυβέρνηση. Σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο επανακαθορίζεται η στρατηγική του κόμματος.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις βλέπουν στη Ν.Δ. λόγω των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους. "Η κατάσταση είναι δραματική και επικίνδυνη", έλεγε χθες συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει στραμμένο το βλέμμα του τόσο στα εσωκομματικά (με τους υποψήφιους δελφίνους να "χτυπούν" σε κάθε ευκαιρία) όσο και στις κρίσιμες εξελίξεις στην οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βρεθεί σύντομα προ αδιεξόδου και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ή ακόμα και σε νέες εκλογές. Για το σκοπό αυτό, όπως τονίζει συνεχώς στους συνομιλητές του, το κόμμα πρέπει να ανασυγκροτηθεί σύνομα μετά τη μεγάλη ήττα της 25ης Ιανουαρίου και να επαναπατρίσει τους χαμένους ψηφοφόρους του. Και ένα σημαντικό μέρος αυτών είναι οι λεγόμενοι νοικοκυραίοι, οι οποίοι στις εκλογές γύρισαν την πλάτη στη Ν.Δ. και ξαναβρίσκονται για μία ακόμη φορά στο στόχαστρό της.

Και επειδή αυτή η κατηγορία των πολιτών συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον τόπο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή -σε δραματικούς τόνους- παρέμβαση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τις τελευταίες καταλήψεις δημοσίων χώρων από τους αντιεξουσιαστές. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τα στελέχη της κυβέρνησης ότι "τυφλωμένα από τις ιδεοληψίες τους, επανέφεραν την ανασφάλεια, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στον απλό πολίτη".

Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να αναδείξει την παράταξή του ως την μόνη υπεύθυνη δύναμη που είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση βάζει πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον. Χθες μάλιστα για πρώτη φορά άφησε ανοιχτή μέσω συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg και τη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, "εάν το διακύβευμα είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ". Θέση, πάντως, που εκ των προτέρων απορρίφθηκε, ως αναμενόταν από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ συζητήθηκε έντονα και μέσα στη Ν.Δ. - όχι θετικά στο σύνολο. Μάλιστα πρώην γαλάζιος υπουργός και νυν βουλευτής που έχει τελευταία ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Σαμαρά, ερμήνευε στο Euro2day.gr την κίνηση του αρχηγού του ως "προσπάθεια πολιτικής του επιβίωσης και μόνο, αφού με τα σημερινά δεδομένα το κόμμα σέρνεται και όλοι βλέπουν ότι χρειάζεται αλλαγές σε όλα τα επίπεδα".

Νέα μέτρα

Το ζήτημα της οικονομίας αναμένεται να κυριαρχήσει και στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου 15μελούς Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. στη Συγγρού όπου θα επαναπροσδιοριστεί η στάση που θα κρατήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα. Θα τεθούν δε επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας, ενώ στην ατζέντα της σύσκεψης θα βρίσκεται και το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο που προτείνει η συγκυβέρνηση.

Ένα δείγμα πάντως των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την περαιτέρω τακτική της φάνηκε χθες από μία άτυπη ενημέρωση της Συγγρού, με αφορμή τη λίστα Βαρουφάκη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με αυτήν γίνεται λόγος για ψέματα του κ. Τσίπρα που περιέχονται στο e-mail Βαρουφάκη και τα οποία "θα τα πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός και η οικονομία της χώρας". Με τις συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης, εκτιμούν στη Ν.Δ., ανοίγεται η προοπτική για νέα μέτρα, αφού "ο κ. Τσίπρας, ενώ έλεγε ότι δεν θέλει μνημόνιο, υπέγραψε την παράταση του μνημονίου, χωρίς να πάρει χρήματα".

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr