29 Απριλίου 2015

ΣΩΣΤΟΣ! ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΙΕΣ ΤΕΛΟΣ! "Πρέπει να πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κόστος – Σας μένουν ημέρες όχι εβδομάδες"

- Δεν είναι βιώσιμη η οικονομία χωρίς τρίτο πακέτο στήριξης, αναφέρει ο αξιωματούχος στο Reuters
- Το αργότερο έως τον Μάιο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία, ώστε να ψηφιστεί από τα κοινοβούλια
- Η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ
- Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης – Πυρετός συνεδριάσεων Euro Working, Brussels Group και πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης

Την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη διαδικασία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους αποκαλύπτει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο, η ωμή παρέμβαση ευρωπαίου αξιωματούχου.

Την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες εντός κυβέρνησης, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να κλείσει η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, ο αξιωματούχος προειδοποιεί ότι ο διαθέσιμος χρόνος πλέον είναι ελάχιστος.

Και μάλιστα, δηλώνει με απίστευτο κινισμό: "Δεν βλέπω κάποια πιθανή κατάληξη αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια πολύ σημαντική κίνηση σε έναν ή δύο ή τρεις τομείς”. "Θα μπορούσε να είναι στις συντάξεις, θα μπορούσε να είναι στην αγορά εργασίας, όμως ... πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ σημειώνει ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε κυβέρνησης, ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να τηρηθεί ο "οδικός χάρτης" της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και εταίρων ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Δεν είναι βιώσιμη η ελληνική οικονομία χωρίς τρίτο πακέτο βοήθειας

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters, επισημαίνουν πως η Ελλάδα έχει στην διάθεσή της μόνο λίγες ημέρες για να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της επί του πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξει την “κάνουλα” της χρηματοδότησης.

Η χώρα πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα την γλιτώσει από την χρεοκοπία μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούνιο, σημειώνουν.

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενώψει της συνεδρίασης του Euro Working, τονίζει ότι: “Τα οικονομικά της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμα χωρίς ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση”.

Το Reuters σημειώνει πως για τους πιστωτές, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, η Ελλάδα σε συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, θα είναι μόνον η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης.

"Είναι πιθανόν ότι μόλις την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να διαπιστώνουμε αν υπάρχει κάποια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αν οι αντιπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στις μεταρρυθμίσεις, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συμφωνία κατά τη σύνοδό τους στις 11 Μαΐου ή στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου λίγες ημέρες αργότερα, αν αυτό είναι απαραίτητο.

"Στην καλύτερη περίπτωση, στις 11 Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή δήλωση και μετά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Μαΐου ή πολύ νωρίς τον Ιούνιο", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο έως το Μάιο προκειμένου να υπάρξει το απαιτούμενος χρόνος για τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν την συμφωνία, σημειώνει το Reuters.

«Δεν μιλάμε πλέον για εβδομάδες, αλλά για ημέρες”, υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συζητήσει πάνω σε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Αθήνα.

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει αποτέλεσμα

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, διαβεβαιώνει ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα ώστε να επιτεχυθεί συμφωνία.

Μάλιστα, όπως διαβεβαίωσε, το τελευταίο διάστημα Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ έχουν συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες για το συγκεκριμένο θέμα.

Αρνήθηκε, ωστόσο, να αποκαλύψει λεπτομέρειες, γιατί έχει συμφωνηθεί να τηρείται εχεμύθεια.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση, πάντως, είναι η δήλωσή του ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε κυβέρνησης.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλου με αφορμή την εκπεφρασμένη από τον Αλέξη Τσίπρα πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε:

"Κάθε κυβέρνηση έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να διενεργεί δημοψηφίσματα ή όχι. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας 'οδικός χάρτης' για τις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό είναι που μετράει τώρα".
Και κατέληξε λέγοντας: "η Γερμανία θα κάνει τα παντα ώστε αυτές οι συνομιλίες να καταλήξουν σε αποτέλεσμα".