30 Απριλίου 2015

Υπερασπίζονται τον διορισμό του πολυθεσίτη ΓΓ στη θέση του αντιπρόεδρου του ΟΤΕ

Η επιλογή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας κ. Μάνου Μανουσάκη στη θέση του αντιπρόεδρου του ΟΤΕ δεν εμπίπτει σε ασυμβίβαστο και θα διασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα του δημοσίου, αναφέρει έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γιώργο Σταθάκη.

Όπως σημειώνεται, σε απάντηση της ερώτησης του βουλευτή Α' Πειραιά της ΝΔ, κ. Κώστα Κατσαφάδου, που προκλήθηκε από ρεπορτάζ του «Βήματος», η συμμετοχή του κ. Μανουσάκη «στην ομάδα της διοίκησης θα διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Δημοσίου, καθώς θα συμμετάσχει στον οικονομικό έλεγχο, θα ελέγξει την πολιτική διαχείρισης των διαθεσίμων και θα θέσει επί τάπητος και την ανάγκη άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την επιχείρηση».

«Η επιλογή του κ. Μ. Μανουσάκη ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ έγινε με γνώμονα την επιστημονική του κατάρτιση και την πολύχρονη εμπειρία του στις τηλεπικοινωνίες, κλάδο στον οποίο έχει συμβάλει ενεργά με έργα ανάπτυξης δικτύων και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών» αναφέρει το υπουργείο.

Το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει ότι «οι προκάτοχοι του συνηθιζόταν να συμμετέχουν σε πολλά Δ.Σ.», όμως «σε αντίθεση με αυτή την πρακτική, ο κ. Μανουσάκης δεν συμμετέχει ούτε σκοπεύει να συμμετάσχει σε θέσεις που συστηματικά καταλάμβαναν οι προηγούμενοι ΓΓ του υπουργείου», οι οποίοι όμως δεν κατονομάζονται στο έγγραφο.

Το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο σε αυτή την τοποθέτηση, με το επιχείρημα ότι οι γενικοί γραμματείς υπουργείων είναι μετακλητοί ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως αναφέρει, το Σύνταγμα ορίζει ότι «οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών και του Πρόεδρου της Βουλής αναστέλλεται κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους», πρόνοια που δεν έχει ισχύ για τους γενικούς γραμματείς.

«Συνεπώς ο κ. Μανουσάκης ως γενικός γραμματείας του υπουργείου δεν αποτελεί μέλος της κυβέρνησης και άρα δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα συνταγματικότητας ως προς την πρόταση σημμετοχής του ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ» επισημαίνει.

Παράλληλα, το υπουργείο σημειώνει ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Υποδομών  τελεί υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού, κ. Χρήστου Σπίρτζη και ως εκ τούτου «καθίσταται επομένως σαφές ότι δεν υπάρχει καμία διοικητική αρμοδιότητα του κ. Μανουσάκη για το πρώην υπουργείο» καθώς οι τηλεπικοινωνίες ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «με άμεση αναφορά στον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών».

Από τον συνδυασμό των συγκεκριμένων διατάξεων «καθίσταται σαφές ότι οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται εκτός των αρμοδιοτήτων του» κ. Μανουσάκη και ότι «δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων και διασφαλίζεται στο ακέραιο η ουδετερότητα της πολιτικής στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών», καταλήγει το υπουργείο.

Χεκίμογλου Αχιλλέας
TO BHMA