16 Απριλίου 2015

Ο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΕ ΣΤΟΚΕ ΟΥΤΕ ΠΛΑΚΩΝΟΤΑΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ! Εμφανίστηκε κι ο γιος του Τεμπονέρα να στηρίξει τον Ξηρό

Φυσικά και υπάρχει διαφορά μεταξύ Μπακογιάννη και Τεμπονέρα αφού ο Μπακογιάννης εκτελέστηκε για τις ιδέες του πηγαίνοντας αμέριμνος στο γραφείο του, ενώ ο Τεμπονέρας συμμετείχε σε παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου και σαν τραμπούκος αποφάσισε να πλακωθεί στο ξύλο με τραμπούκους... φυσικά το κορυφαίο είναι ότι ο μαλ@κας ο γιός του πιστεύει στην επανάσταση και την ένοπλη πάλη όπως άλλωστε και ο ακροαριστερός πατέρας του και τώρα κλαίγεται επειδή σκοτώθηκε στη διάρκεια της "επανάστασης"... αυτό!
Ενας ιδιότυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην οικογένεια Μπακογιάννη και την οικογένεια Τεμπονέρα με αφορμή τη διάταξη για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Δολοφονίες στη Δεξιά και στην Αριστερά
Ολα ξεκίνησαν όταν ο Κώστας Μπακογιάννης -ο πατέρας του Παύλος δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη»- επέκρινε με δριμύτητα τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα, η οποία επισκέπτεται τους τρομοκράτες στη φυλακή και συνομιλεί μαζί τους.

Η κ. Λέβα συνέχισε τη διένεξη και κατά τη συζήτηση της διάταξης στη Βουλή. Το βράδυ της Τρίτης έκανε αναφορά στον δολοφονηθέντα Παύλο Μπακογιάννη. «Κι άλλοι είχαν πατεράδες. Κι ο Τεμπονέρας είχε πατέρα», είπε, ενώ απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ μίλησε για τον δικό της πατέρα, τονίζοντας ότι ο βασανιστής του τον ρώτησε πόσα παιδιά είχε. Η αίθουσα, μετά τα λεγόμενα της Βασιλικής Λέβα, πήρε «φωτιά».

Ο γιος του Τεμπονέρα μίλησε
Εμμεση απάντηση στους επικριτές της διάταξης που φέρνει η κυβέρνηση για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού δίνει ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του δολοφονηθέντος καθηγητή-εξέχοντος μέλους της Αριστεράς στην Αχαΐα Νίκου Τεμπονέρα.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι ο δολοφόνος του πατέρα του, Γιάννης Καλαμπόκας, ενώ είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, αποφυλακίστηκε 7 χρόνια μετά, ενώ στη δίκη του τον είχαν υπερασπιστεί τρεις δικηγόροι-πρωτοκλασάτα στελέχη της Δεξιάς.

«Δικό τους το αίμα, δική τους και η ενοχή! Θα είναι ΠΑΝΤΑ εκεί να θυμίζει στους φασίστες ότι η Αριστερά απολογείται μόνο στον εργαζόμενο λαό και σε κανέναν άλλο!» (απολογείται στην εργατιά αλλά κλαψουρίζει στη δεξιά...), γράφει μεταξύ άλλων ο γιος του δολοφονηθέντος καθηγητή, στέλνοντας σαφή απάντηση στη Νέα Δημοκρατία και στις κραυγές (ο δημοσιοκάφρος του iefimerida θεωρεί ότι η μάνα Αξαρλιάν "κραυγάζει"... κατάντια ρε καραγκιόζη!) των συγγενών του Παύλου Μπακογιάννη για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού λόγω αναπηρίας.

Παρατίθεται η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα στο Facebook, ο οποίος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖA:

«Ας μιλήσουμε για τη Δεξιά λοιπόν. Αυτή που όχι μόνο μιλά με τους δολοφόνους αλλά για αυτή που τους ενίσχυσε και υλικά και ηθικά και πολιτικά. Να θυμίσουμε στους ευερέθιστους γόνους της δεξιάς ότι ο δολοφόνος του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, ο Γιάννης Καλαμπόκας, δικάστηκε στο Βόλο έχοντας ως συνηγόρους υπεράσπισής του τρία κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλους προερχόμενους πολιτικά από το χώρο του κόμματος της Ν.Δ. και συγκεκριμένα τους Απόστολο Ανδρεουλάκο, Κώστα Κωνσταντινίδη (καθηγητής Ποινικού Δικαίου, γνωστός από τη δίκη για το Σκάνδαλο Κοσκωτά όπου συμμετείχε σαν δημόσιος κατήγορος) και Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο (πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ) καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά (απόφαση 22-24/93 ΜΟΔ Βόλου), ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες (απόφαση 59/94 ΜΟΕ Λάρισας). Αποφυλακίστηκε 7 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Σήμερα εργάζεται ως προϊστάμενος της Εθνικής τράπεζας σε παράρτημα του Βόλου.

»Δικό τους το αίμα, δική τους και η ενοχή! Θα είναι ΠΑΝΤΑ εκεί να θυμίζει στους φασίστες ότι η Αριστερά απολογείται μόνο στον εργαζόμενο λαό και σε κανέναν άλλο!».


Ποιος ήταν ο Νίκος Τεμπονέρας και πώς δολοφονήθηκε

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν εκπαιδευτικός και στέλεχος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ) στην Πάτρα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλειου Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν τέσσερα ανυποψίαστα θύματα, στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ. Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης) (ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΠΗΓΑΝ ΑΚΛΑΥΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ!).

Δράστης της δολοφονίας ήταν ο Ιωάννης Καλαμπόκας (ο ίδιος δηλώνει αθώος), δημοτικός σύμβουλος της Ν.Δ στη Πάτρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Η δολοφονία έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1991. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ.

Οι ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ «Κένταυροι και Ρέιντζερ» βαφτίζονται από την τότε κυβέρνηση «ομάδες αγανακτισμένων πολιτών» με στόχο την ανακατάληψη των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη. Ο Καλαμπόκας επικεφαλής των ομάδων αυτών μαζί με τους Μυλωνά, Σπίνο, Γραμματικα, Γραμματικόπουλο, με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησαν να 'ανακαταλάβουν' το σχολείο και να σπάσουν τη κατάληψη, την οποία υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Τεμπονέρας, ιδιαίτερα αγαπητός (δημοσιοκάφρε, ξερνάμε με το γλύψιμο ρε!), σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρίες και καταθέσεις, στους μαθητές του.

Ο Παύλος Μπακογιάννης και η δολοφονία του από τη «17 Νοέμβρη»
Ο Παύλος Μπακογιάννης, εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα που πρωτοστάτησε από τη Γερμανία στον αντιδικτατορικό αγώνα, γιος του παπα-Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη, σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κατόπιν συνέχισεΣυνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωνσταντίας (Konstanz), στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών.

Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.

Ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την Deutsche Welle και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα.

Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και την οποία και παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάσθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το 1982 ανέλαβε εκδότης - διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» ως το Φεβρουάριο του 1985. Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Μητσοτάκη. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας. Ακολούθησε η Κυβέρνηση Τζαννετάκη, στο σχηματισμό της οποίας έλαβε ενεργό ρόλο, ως διαπραγματευτής μεταξύ του κόμματός του και του Συνασπισμού.

Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του. Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλείτο από έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά. Την ημέρα που δολοφονήθηκε συνέπεσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει.