09 Απριλίου 2015

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ! Έτοιμοι να εγκαταλείψουν την επένδυση στον Αστέρα οι Αραβες

Η Jermyn Street σε συνεργασία με τον όμιλο Dogus επρόκειτο να εκταμιεύσουν περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αγορά της έκτασης του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Επιπλέον σχεδίαζαν να επενδύσουν άλλα 300 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δύο ξενοδοχειακών μονάδων με τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία 7 αστέρων και για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών.

Κοντά στην έξοδο από την αξιοποίηση του Αστέρα στη Βουλιαγμένη βρίσκεται ο προτιμητέος επενδυτής. Η αραβική Jermyn Street Real Estate Fund, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την αξιοποίηση της έκτασης, παρόλο που η ίδια τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε για να ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Φαίνεται όμως ότι άλλη μία σημαντική επένδυση στην Ελλάδα οδεύει σε ναυάγιο.

Η Jermyn Street σε συνεργασία με τον όμιλο Dogus επρόκειτο να εκταμιεύσουν περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αγορά της έκτασης του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Επιπλέον, σχεδίαζαν να επενδύσουν άλλα 300 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δύο ξενοδοχειακών μονάδων με τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία 7 αστέρων και για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών.

Το τελευταίο διάστημα καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της επένδυσης και από τις δύο πλευρές, δηλαδή τους πωλητές και τους αγοραστές. Οι όροι ωστόσο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απαγορεύουν την οικιστική ανάπτυξη της χερσονήσου, δημιούργησαν το πρώτο ουσιαστικό εμπόδιο στην επένδυση. Παράλληλα, ο όρος της Εθνικής Τράπεζας να μη μειωθεί ουσιαστικά το τίμημα, αποτέλεσε τον δεύτερο περιοριστικό παράγοντα στην εξεύρεση μιας πιθανής συμφωνίας, χαμηλότερης όμως αξίας. Σημειώνεται ότι το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) που υποβλήθηκε στο ΣτΕ προέβλεπε την ανέγερση 100 κατοικιών στην περιοχή. Το ΣτΕ δεν ενέκρινε το ΕΣΧΑΔΑ θεωρώντας ότι αλλάζει χαρακτήρα η αξιοποίηση της περιοχής και ότι η οικιστική ανάπτυξη που προβλεπόταν, θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή.

Στην πράξη, όμως, πρόθεση των Αράβων είναι να χτίσουν πολύ λιγότερες κατοικίες, συνολικά 17, αλλά μεγαλύτερης έκτασης. Οι κατοικίες θα χτιστούν στη θέση όπου βρίσκονται οι καμπάνες του Αστέρα και η τρίτη ξενοδοχειακή μονάδα, το Aphrotide, η οποία και επρόκειτο να κατεδαφιστεί. Ετσι, βασιζόμενοι σε αυτό το σχέδιο, προκρίθηκε η λύση της υποβολής ενός τροποποιημένου ΕΣΧΑΔΑ το οποίο θα λάμβανε την έγκριση του ΣτΕ. Ωστόσο, βασικός όρος της Εθνικής Τράπεζας ήταν ότι η έγκριση του νέου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της περιοχής δεν θα αλλοίωνε, τουλάχιστον αισθητά, το τίμημα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, «πλάτη» έβαλαν τόσο η Εθνική Τράπεζα, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης του ακινήτου (80%), αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει περίπου το 20%. Μάλιστα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων το τελευταίο διάστημα είχε ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους Αραβες. Παράγοντες κοντά στη διαπραγμάτευση από την πλευρά των πωλητών ανέφεραν χθες ότι, παρόλο που οι ελπίδες για τη διάσωση της επένδυσης έχουν περιοριστεί ουσιαστικά, εν τούτοις δεν έχουν μηδενιστεί.