19 Απριλίου 2015

Από τα όμορφα λόγια του Ομπάμα για τον Αλέξη στο διάβημα του Λευκού Οίκου για τον Ξηρό

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν την προσπάθεια για να πείσουν τους Ευρωπαίους να είναι πιο διαλλακτικοί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά –την ίδια στιγμή- άρχισαν να χάνουν και οι ίδιοι την υπομονή τους. Για την αποτυχία συμφωνίας κατηγορούν και τις δύο πλευρές, στρέφοντας τα βέλη τους περισσότερο προς τους αδυνάτους, που είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ομιλούν δε για «κακουχίες που περιμένουν τον ελληνικό λαό».

Σε επίσημη ανακοίνωση καταγράφηκε η θέση ότι «η μη επίτευξη συμφωνίας θα προκαλούσε άμεσες κακουχίες στην Ελλάδα, αβεβαιότητα στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα».

Τόσο ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, τοποθετήθηκαν χθες συντονισμένα και ζήτησαν την ολοκλήρωση του πακέτου μεταρρυθμίσεων άμεσα, καθώς θεωρούν ότι οι καθυστερήσεις είναι βόμβα στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας. Και ο Αμερικανός Πρόεδρος, και ο. κ. Λιού κρίνουν ότι ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την Ευρωζώνη. Μάλιστα ένας αξιωματούχος είπε ότι «κάποιες δηλώσεις Ευρωπαίων που παίζουν με τη φωτιά».

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, πρόεκυψε ακόμα ένα σοβαρότατο ζήτημα που έχει ενοχλήσει την αμερικανική πλευρά στο ανώτατο επίπεδο και επηρέασε τις απόψεις της σε ότι αφορά την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρούσε, μετά την εκλογή του, «ένα Ελληνα πολιτικό με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε». Παρ’ όλα αυτά, η θέση της κυβέρνησης έναντι της εσωτερικής τρομοκρατίας, κινδυνεύει να σπάσει τις γέφυρες που στήθηκαν με σκληρή δουλειά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και που οδήγησαν σε πολιτική «ήρεμων νερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα συνομίλησε «στο πιο υψηλό επίπεδο» της ελληνικής κυβέρνησης και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εάν αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός. Σχετικό και δημόσιο μήνυμα έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στον κ. Τσίπρα και στον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο.

Διπλωματική πηγή που μίλησε στο «ΕτΚ» και στην ιστοσελίδα μας (www.mignatiou.com), αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί «βράζουν» για το θέμα της τρομοκρατίας, που επηρέασε και τις θέσεις τους για την οικονομία. Το πρώτο «ρήγμα» εντοπίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με την Κάρολιν Ατκινσον, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα οικονομίας. Η κ. Ατκινσον, που ήταν το δεξί χέρι του Στρος Καν στο ΔΝΤ μέχρι το 2011, «μίλησε με διαφορετικό τρόπο και με προβληματικά επιχειρήματα» στον Ελληνα υπουργό, ο οποίος χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να την πείσει να συνεχιστεί η αμερικανική «ενόχληση» στους Ευρωπαίους. Τα διφορούμενα αμερικανικά μηνύματα προς την Αθήνα συνεχίστηκαν και με άλλους τρόπους, και αποκορύφωμα ήταν η υψηλού επιπέδου δημοσιογραφική ενημέρωση την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο των Οικονομικών.

Αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού έχει αναθεωρήσει τη θέση του και πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει με κάθε θυσία να επισπεύσει τις διαδικασίες, να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας, η οποία θα της δώσει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ρευστότητα από τις Βρυξέλλες. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο κ. Λιού θα ζητούσε –όπως και έγινε- από τον κ. Βαρουφάκη «να τελειώνει αυτή η αβεβαιότητα».

Στη συνάντηση της Παρασκευής, ο κ. Λιού ζήτησε από τον Ελληνα υπουργό εγρήγορση διότι, όπως τόνισε, ο κίνδυνος για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό είναι υπαρκτός.

Είναι σημαντικό ότι πριν από τη συνάντηση με τον κ. Λιού, δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση για τη συνομιλία του με τον κ. Ντάϊσελμπλούμ, στην οποία τονίζονταν τα εξής:

«Ο υπουργός Λιού επεσήμανε ότι ο χρόνος είναι σημαντικός για την Ελλάδα. Πρέπει να συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων και ενθάρρυνε τον κ. Ντάισεμπλουμ να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση ενός εποικοδομητικού αποτελέσματος».

Σε ομιλία του στο ΔΝΤ, το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Λιού ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να δεσμευθεί γρήγορα και πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς της εταίρους. Η μη επίτευξη συμφωνίας θα δημιουργήσει κακουχίες στην Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και ευρύτερα για την παγκόσμια οικονομία».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ενώ βρίσκεται στην ίδια «γραμμή» με τον υπουργό των Οικονομικών, δείχνει περισσότερη ευαισθησία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ανθρωπιστική κρίση, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

Όπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου, στην παρουσία του πρωθυπουργού της Ιταλίας, «η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, να συλλέξει φόρους, να μειώσει τη γραφειοκρατία. Πρέπει να έχει πιο ευέλικτη αγορά εργασίας”.

Περιγράφοντας τη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε τα εξής:

“Όταν ανέλαβε ο νέος πρωθυπουργός, του τηλεφώνησα και του είπα ‘αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να δείξετε στον λαό σας ότι υπάρχει ελπίδα και ότι μπορείτε να πετύχετε ανάπτυξη, και θα στηρίξουμε κάποιες ευελιξίες ως προς την πορεία προς τα εμπρός, που θα φέρει επενδύσεις και ότι δεν θα βγάζετε μόνο από τη μύγα ξύγκι. Αλλά θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές σας, σε όσους στηρίζουν το χρηματοπιστωτικό σας σύστημα, ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τους εαυτούς σας. Και αυτό απαιτεί τη λήψη σκληρών αποφάσεων’ “.

Στη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε ξεκάθαρη θέση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι «η ελληνική πλευρά έχει την υποχρέωση να κάνει ότι χρειάζεται και με το παραπάνω για να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο τη σύναψη μίας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει το μέλλον της ελληνικής ανάκαμψης». Ο Ελληνας ομόλογός του συμφώνησε και είπε στον κ. Λιού ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν τον ίδιο στόχο.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζονται τα εξής:

«Ο υπουργός Λιού τόνισε στον κ. Βαρουφάκη ότι το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένει σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο υπουργός τόνισε ότι ο χρόνος είναι σημαντικός για την Ελλάδα για να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της και να καταλήξει σε μία ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει έγκαιρά σε οοικονομική στήριξη από τους πιστωτές. Ο υπουργός Λιού επεσήμανε ότι αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα προκαλούσε άμεσα κακουχίες στην Ελλάδα και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα».

Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

www.ethnos.gr, www.mignatiou.com