19 Απριλίου 2015

Εξαλλοι οι Αμερικανοί με την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού

Ιδιαίτερη φαίνεται ότι είναι η ενόχληση των Αμερικανών με την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή διάταξη στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', η οποία επιτρέπει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Χθες, λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' που περιείχε τη διάταξη με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε ισοβίτες με βαθμό αναπηρίας άνω του 80% να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατοίκον περιορισμό φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», η Αμερικανική Πρεσβεία παρενέβη με μία ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook (σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με την πλήρη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ το περίφημο άρθρο 6, πέρασε με 152 «ναι»).

Κείμενο παρέμβαση από την Αμερικανική πρεσβεία για τον Σάββα Ξηρό

Συγκεκριμένα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ανάρτησε κείμενο σχετικά με τη δολοφονία από την «17 Νοέμβρη» του Αμερικανού πλοιάρχου Ουίλιαμ Έντουαρντ Νορντίν και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Σάββας Ξηρός.

Στο κείμενο που είναι γραμμένο στα αγγλικά αναφέρεται: «Στη μνήμη των πεσόντων: Ο πλοίαρχος Ουίλιαμ Έντουαντ Νορντίν, του Ναυτικού των ΗΠΑ, υπηρετούσε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα όταν δολοφονήθηκε στις 28 Ιουνίου 1988 από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη».

«Ο 51χρονος αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ οδηγούσε ένα θωρακισμένο όχημα τύπου σεντάν όταν ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά πυροδοτήθηκε δίπλα του με ασύρματο χειρισμό. Πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο και σκοτώθηκε από την έκρηξη. Άφησε πίσω τη γυναίκα του Πατρίτσια, τον γιο του Ουίλιαμ Ε. Νορντιν ΙΙ και την κόρη του Ανναμπελ. Ετάφη στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλιγκτον με όλες τις στρατιωτικές τιμές. Ο πλοίαρχος Νορντίμ ήταν ένας από τους πέντε Αμερικανούς που δολοφονήθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη», υπογραμμίζεται στη συνέχεια της ανάρτησης της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Στην ανάρτηση γίνεται αναφορά και στον Σάββα Ξηρό: «Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Πλοιάρχου Νορντιν, όπως και για την δολοφονία στις 13 Μαρτίου 1991 του αμερικανού υπαξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας Ρόναλντ Στιούαρτ που υπηρετούσε στην Αεροπορική Βάση του Ελληνικού, όπως επίσης για επιθέσεις που σκότωσαν άλλους οκτώ πολίτες. Καταδικάστηκε για την εκτόξευση ρουκέτας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, για τη συμμετοχή σε 71 απόπειρες δολοφονίας (συμπεριλαμβανομένης επίθεσης σε λεωφορείο που μετέφερε αμερικανούς που ήταν στρατιωτικό προσωπικό), για 41 παράνομες εκρήξεις και για 13 ληστείες και απόπειρες ληστειών».

Μάλιστα στο Twitter ο Πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς έκανε retweet το εν λόγω κείμενο, βάζοντας μάλιστα και τα ονόματα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και του ΣΥΡΙΖΑ ως mention.

Διάβημα του Λευκού Οίκου στο γραφείο του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, όπως μετέδωσε το Mega και όπως αναφέρει ο ίδιος στον ιστότοπό του, οι Αμερικανοί ήδη προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις, και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε και διάβημα από τον Λευκό Οίκο στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Εξαλλοι στις ΗΠΑ με την αποφυλάκιση Ξηρού

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  οι Αμερικανοί είναι έξω φρενών με την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, και θεωρούν ότι συντονίστηκε σε υψηλό επίπεδο της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το θέμα της  αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού είναι και ένας από τους τρεις λόγους που οι ΗΠΑ φαίνονται να να κάνουν στροφή και και να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα για να αποδεχθεί άμεσα συμφωνία με τους εταίρους.

Γιατί οι ΗΠΑ ασκούν στην Ελλάδα ασφυκτικές πίεσεις να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους

Οι άλλοι δύο λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση απέναντι στην Ελλάδα, όπως φαίνεται τόσο από τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, όσο και από τις ενημερώσεις είναι ότι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος του Grexit είναι πραγματικός και θα έχει ως συνέπεια κακουχίες στον ελληνικό λαό και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα. Για αυτό πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο άλλος λόγος που έχει κάνει την Αμερική να αλλάξει στάση, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, είναι η πεποίθησή τους ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία, προς τους Αμερικανούς, οι οποίοι παραμένουν εναντίον της λιτότητας, αλλά ζητούν μεταρρυθμίσεις  και τη λήψη σκληρών αποφάσεων που απαιτούνται, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Λιου σε Βαρουφάκη: Αφήστε τις ομιλίες και κάντε δουλειά

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου κάλεσε  την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα λεπτομερειακό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου», ανέφερε ο Τζακ Λιου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο.

«Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά», πρόσθεσε ο Τζακ Λιου αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πανούσης: Δεν χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση για την αποφυλάκιση

Αιχμηρός, όμως, με τη διάταξη για την αποφυλάκιση κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και του Σάββα Ξηρού, εμφανίστηκε το Σάββατο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega  ο κ. Πανούσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον χειρισμό της κατάστασης: «Δεν χρειαζόταν νομοθετική παρέμβαση για τις περιπτώσεις αποφυλακίσεων για ανθρωπιστικούς λόγους... Aυτά μπορεί να τα κρίνει η Δικαιοσύνη, θα μπορούσε να τα λύσει (με χάρη) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας... Δεν μπορεί να καταθέτουμε νομοθετικές ρυθμίσεις που να λένε βγαίνουν όλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Τον κ. Παρασκευόπουλο τον ξέρω πολλά χρόνια, διαφωνώ σε πολλά πράγματα μαζί του... Δικό του όμως είναι το υπουργείο και αυτός είναι ο επισπεύδων», είπε ο κύριος Πανούσης.