14 Απριλίου 2015

ΓΑΤΑΚΙΑ! Γιατί η κυβέρνηση άλλαξε την ανακοίνωση για τους πρόσφυγες

Αίσθηση προκάλεσε η νέα, διορθωτική ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά την διυπουργική, με την οποία θέλησε να μετριάσει τις εντυπώσεις ότι «στέλνει πρόσφυγες στην Ευρώπη» ή ότι σπάει τη συνθήκη Σένγκεν.

Λίγο μετά την πρώτη ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε και on camera κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εστάλη «ορθή επανάληψη» της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου με την οποία τροποποιείται η αναφορά στην απόφαση για τους Σύρους.

Ενώ στην αρχική ανακοίνωση αναφέρονταν ότι «στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους» δήλωση την οποία ανέγνωσε και on camera o Γαβριήλ Σακελλαρίδης) στην ορθή επανάληψη αναγράφεται: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

Εχουν αντικατασταθεί δηλαδή οι λέξεις «νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα» με την φράση «όλα τα απαραίτητα έγγραφα» και επίσης έχει απαλειφθεί εντελώς η φράση «με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».

Υψηλόβαθμες πηγές του μεγάρου Μαξίμου, μιλώντας στο iefimerida.gr εξηγούσαν ότι η αλλαγή αυτή έγινε για να μην υπάρξει παρανόηση ότι η κυβέρνηση πάει να σπάσει την συνθήκη του Σένγκεν. «Και στις δύο περιπτώσεις, απλώς αναφέρουμε το καθεστώς ασύλου που ισχύει σήμερα. Οποιος κριθεί νόμιμος, μπορεί να πάρει ταυτότητα και προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα που ισχύουν για 3 μήνες. Εμείς, ουσιαστικά κάναμε την επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης των Σύρων ως πολιτικών προσφύγων» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις στην Ε.Ε. με δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες «αν οι εταίροι-πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος στο Βερολίνο».