24 Απριλίου 2015

Εγινε... φρούριο η Κουμουνδούρου

Η πόρτα των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ θωρακίστηκε και ανοίγει για λίγους
 
Διαστάσεις τσουνάμι λαμβάνουν η «εφόρμηση» των μεταναστών στην Αθήνα και οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων από αντιεξουσιαστές. Η κυβέρνηση, όταν δεν συμπαρατάσσεται δημοσίως με αυτούς, στηρίζει διακριτικώς τις ενέργειές τους, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την επέμβαση των Αρχών.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στους χώρους όπου οι κυβερνητικοί παράγοντες χαράσσουν την πολιτική τους, δηλαδή στο κόμμα και στη Βουλή. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, με άλλα λόγια. Στα μεν γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκαν τα μέτρα φρούρησης, η βαριά ξύλινη πόρτα της κεντρικής εισόδου, αφού θωρακίστηκε περαιτέρω, έκλεισε και ανοίγει μόνον κατά περίπτωση, ενώ απέναντι, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, δεν υπάρχει ούτε δείγμα… πρόσφυγα. Οι εποχές όπου οι μετανάστες έστηναν τσαντίρια στην ιστορική πλατεία παρήλθαν. Απαντες οι νεοφερμένοι… λιάζονται στην Ομόνοια, τη Βικτώρια, την Πλατεία Κοτζιά και το Πεδίον του Αρεως. Τα δε επεισόδια με τους αντιεξουσιαστές περιορίζονται στα Προπύλαια και στο Πολυτεχνείο. Οι ορδές των αλλοδαπών και των ναρκομανών που κατέκλυζαν έως πρόσφατα την περιοχή της Κουμουνδούρου μετατοπίστηκαν προς το Μεταξουργείο, τον Αγιο Παύλο και την Πλατεία Βάθη. Στους δρόμους που περιβάλλουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, από το ύψος της Σοφοκλέους έως τη Θερμοπυλών, και κατά μήκος της Πειραιώς, περιπολούν διαρκώς αστυνομικοί με πολιτικά, μετά το πάθημα εκείνης της Κυριακής του Μαρτίου όταν 50 αντιεξουσιαστές κατέλαβαν ανενόχλητοι το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος επί 9 ώρες. Πλέον, η πρόσβαση είναι περιορισμένη, γεγονός που φέρνει στο μυαλό των περισσοτέρων το «μαυσωλείο του Περισσού». Εισέρχονται ελάχιστοι και ακόμη πιο λίγοι όταν συνεδριάζουν τα όργανα.

ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ

Το ίδιο συμβαίνει και στη Βουλή. Η συμβολική ενέργεια των 20 ατόμων την Πρωταπριλιά, που έστησαν πανό διαμαρτυρίας μπροστά στη δευτερεύουσα είσοδο, ενεργοποίησε τα δημοκρατικά ανακλαστικά της προέδρου, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο... εσωτερικό όμως έγιναν αμέσως ανακατατάξεις. Ο νέος φρούραρχος, αστυνομικός διευθυντής Κώστας Μαρκόπουλος, προχώρησε στη λήψη αυστηρών μέτρων, κλείνοντας αρχικώς τα πέντε πάρκινγκ του υπογείου. Παράλληλα, αφαίρεσε τις άδειες στάθμευσης από όλους (υπαλλήλους, δημοσιογράφους, μετακλητούς, συνεργάτες κ.λπ.), προκειμένου να τις επανεξετάσει, μήπως και κάποιος από αυτούς αποπειραθεί να κάνει κατάληψη χωρίς να τον πάρει χαμπάρι. Ακολούθως, έφερε τους δικούς του αξιωματικούς, αλλάζοντας ακόμη και τους αστυφύλακες στο περιστύλιο, στις δύο εισόδους-εξόδους του κτιρίου, στους ορόφους και πέριξ της αίθουσας της Ολομέλειας. Ο έλεγχος έγινε πιο… λεπτομερής και οι επισκέπτες, για την εξασφάλιση άδειας εισόδου, περνούν από 40 κύματα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, η πρόεδρος της Βουλής και ορισμένοι υπουργοί κυκλοφορούν με αστυνομική συνοδεία και κουστωδία συμβούλων, ακόμη και εντός του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να προκαλείται γενικευμένη δυσφορία. O tempora, o mores.

ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ

Πιθανόν να είναι τυχαίο ότι οι καταληψίες της Νομικής, του Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Αθηνών και τόσων άλλων σχολών παρέμεναν επί ημέρες ανενόχλητοι εντός αυτών, με αποτέλεσμα να τινάζεται στον αέρα η λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και από τη Βουλή έκαναν απλώς ένα… πέρασμα. Ολως τυχαίως, το κόμμα και το Κοινοβούλιο φυλάσσονται εσωτερικώς και εξωτερικώς, σύμφωνα με την τακτική που ακολουθείται στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (Τμήματα, Διευθύνσεις κ.τ.λ.), αλλά στα πανεπιστήμια απαγορεύεται αυστηρώς η εσωτερική αστυνόμευση, λόγω ασύλου, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, της έξαρσης των επεισοδίων. Περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», τα μέτρα προστασίας των πολιτών που ζουν και εργάζονται πέριξ της Ομόνοιας έχουν ελαχιστοποιηθεί λόγω της μετατόπισης των δυνάμεων προς την Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται κυρίως μηχανοκίνητες περιπολίες (ομάδες ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ), οι οποίες φυσικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το μικροέγκλημα.

Εισαγόμενοι αντιεξουσιαστές

Ένας Ουκρανός, ένας Πολωνός, ένας Ισπανός, δύο Αλγερινοί, κάμποσοι Αλβανοί και άλλοι νεαροί «Ανατολικοί» συγκαταλέγονται στους πολλούς συλληφθέντες και προσαχθέντες των ημερών, στα επεισόδια στα Προπύλαια, τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο. Οι περισσότεροι αλλοδαποί εισήλθαν εσχάτως στην Ελλάδα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τα ανώτατα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ. Στο σύνολό τους σχεδόν οι αλλοδαποί συλληφθέντες φέρονται ειδικώς εκπαιδευμένοι και «σκληραγωγημένοι» σε πολύωρες ανακρίσεις. Ενδεικτική αποτελεί η περίπτωση ενός αγνώστων στοιχείων, πιθανόν αλλοδαπού, που συμμετείχε στα επεισόδια στις Σκουριές. Ο πανύψηλος νεαρός με τη φαιοπράσινη στολή και τη σιδερένια σφεντόνα «φαινόταν να διαθέτει τόσο πολλή δύναμη και επαγγελματική κατάρτιση, ώστε όταν πλησιάσαμε να τον συλλάβουμε, εξαφανίστηκε χωρίς καν να προφτάσουμε να δούμε προς τα πού διέφυγε», ανέφερε έκπληκτος στην υπηρεσία του αξιωματικός των ΜΑΤ, που επιχειρούσε στο σημείο. Οι δε οργανωμένες σχέσεις των εν λόγω αλλοδαπών με τις εγχώριες ομάδες προκύπτουν από το δίκτυο νομικής υπεράσπισης Ελλήνων δικηγόρων που έσπευσαν να τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πέτυχαν τη μη προφυλάκισή τους, πλην ενός Πολωνού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

 Του Δημήτρη Γιανακόπουλου, εφημερίδα Παραπολιτικά