Κίνημα... «δεν ρυθμίζω» στο Δημόσιο, καθώς κρατικοί φορείς και συνεταιρισμοί στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν προχωρούν σε διακανονισμό για τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», από μια λίστα 3.100 Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου με οφειλές...
1 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία, ρύθμιση έχουν κάνει μέχρι στιγμής μόνο οι 52 για χρέη μόλις 18 εκατ. ευρώ.
Για τους εν λόγω φορείς προβλέφθηκε στο νόμο 4321/2015 προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με όλους τους άλλους οφειλέτες και με απόφαση της κυβέρνησης τους δόθηκε η δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από καθυστερούμενες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία για το προσωπικό που απασχολούν και ασφαλίζουν στο ΙΚΑ σε 150 δόσεις, με μείωση των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών που βαρύνουν αυτές τις οφειλές κατά 50%.
Ολοι οι υπόλοιποι χρεοφειλέτες των Ταμείων και του Δημοσίου όμως, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για επιχειρήσεις, θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως 100 το πολύ δόσεις με μείωση των πρόσθετων τελών από 80% αν επιλέξουν ως 36 δόσεις έως 50% αν επιλέξουν από 73 ως 100 δόσεις εξόφλησης.
Με την προνομιακή αυτή μεταχείριση υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, γιατί ένας οφειλέτης με χρέος 500.000 ευρώ στο ΙΚΑ θα πρέπει να κάνει ρύθμιση ως και σε 100 δόσεις, ενώ ένας δήμος ή ένας οργανισμός του Δημοσίου θα μπορεί να ρυθμίσει την ίδια οφειλή σε 150 δόσεις.
Σημειώνεται ότι στις 14 ημέρες που απομένουν για να λήξει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση θα πρέπει να ενταχθούν και οι 3.100 φορείς, διαφορετικά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα πρέπει να προβεί σε κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα ώστε να πάρει τα χρωστούμενα. Κάτι που μένει να δούμε αν τελικά θα εφαρμοστεί στους φορείς του Δημοσίου, με κατασχέσεις και παρακράτηση επιχορηγήσεων, όπως γίνεται στις περιπτώσεις των "μη προνομιούχων πολιτών"...