27 Απριλίου 2015

ΝΔ: Νέα αφήγηση ως απάντηση στα εκλογικά σενάρια

της Γεωργίας Σαδανά

Τη νέα της αφήγηση εξυφαίνει η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  είναι να προβάλλει μια αξιόπιστη πρόταση εξουσίας, σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών, εντός των επόμενων ημερών.

Στον πυρήνα αυτής της αφήγησης βρίσκεται η οριστική έξοδος της χώρας από το μνημόνιο (και σε συγκεκριμένο βάθος χρόνου), στην οποία αναφέρθηκε ήδη δύο φορές την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι “σε 1,5 χρόνο μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο” σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ακολούθως, την ίδια θέση και με πιο κατηγορηματικό τρόπο επανέλαβε ο Πρόεδρος της ΝΔ  και από την Πάτρα, μιλώντας στην πρώτη από τις 13 Περιφερειακές Συνδιασκέψεις του κόμματος, με αφορμή την Εθνική Συνδιάσκεψη στα μέσα Ιουλίου.

“Θέλω, λοιπόν, αυτό να το κάνω καθαρό, σας το υπογράφω, ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η χώρα θα μπορούσε να βγει από την κρίση σε ένα με ενάμιση χρόνο, χωρίς να περάσει ξανά τις δυσκολίες εκείνες που πέρασε. Εξασφάλιση χρηματοδότησης, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που άρχισαν” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ.

“Γαλάζια” πλατφόρμα απάντηση στα εκλογικά σενάρια

Την ίδια ώρα, μέλη της ηγετικής ομάδας επιχειρούν να εξειδικεύσουν την νέα (προεκλογική) πλατφόρμα της ΝΔ όσο το δυνατόν συντομότερα, διαβλέποντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Την εκλογική εγρήγορση από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύουν οι αυξανόμενες οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών (Γ. Δραγασάκης, Ν. Φίλης κά) που επαναφέρουν στο προσκήνιο την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες της νέας αφήγησης της ΝΔ είναι:

1. Μέτρα ανακούφισης των πολιτών

2. Πολύ λιγότεροι φόροι

3. Νέες θέσεις εργασίας

4. Ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων

Επιπλέον, κομματικές πηγές εστιάζουν στο γεγονός ότι η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή έχει σε μεγάλο βαθμό συντελεστεί (υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε κατά 19 δισ. ευρώ το έλλειμμα) και δείχνουν ως πιθανή "ημερομηνία λήξης" της ελληνικής κρίσης τον Μάρτιο του 2016.

Αλλαγές... πριν τις εκλογές

Την ανάγκη εκλογικής ετοιμότητας σε περίπτωση αιφνιδιασμού από πλευράς της κυβέρνησης συμμερίζονται πολλά από τα κορυφαία "γαλάζια" στελέχη, θέτοντας ωστόσο στην συζήτηση και άλλες παραμέτρους, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη δυνατή επίδοση του κόμματος στην κάλπη.

Με τις πολιτικές εξελίξεις να τρέχουν, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να οδηγηθεί στις κάλπες με άλλη ηγεσία, ακόμη και αν αυτές προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, "η Νέα Δημοκρατία πρέπει ταχύτατα  να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο  και φοβούμαι ότι αυτή τη στιγμή δεν προετοιμάζεται" απάντησε η πρώην υπουργός, ερωτηθείσα σχετικά με το αν η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο αιφνίδιων εκλογών.

Ζήτημα φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. "Ο προγραμματικός μας λόγος δεν μπορεί να είναι μόνον η εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων ή η έξοδος από δανειακές συμβάσεις" εξήγησε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του, επαναλαμβάνοντας το αίτημα διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι "η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να παραμένει αγκυλωμένη στα όσα έπραξε το διάστημα της διακυβέρνησής της και να περιμένει πεισματικά την ανταπόδοση από την ελληνική κοινωνία", καταγράφοντας παράλληλα "έλλειψη οιασδήποτε απήχησης του πολιτικού μας λόγου στην κοινωνία".

Προειδοποίηση Κ. Μητσοτάκη για “κρυφό μαξιλαράκι”

Πέρα από την προεκλογική της ετοιμότητα, η Λεωφόρος Συγγρού κλιμακώνει σταθερά τον αντιπολιτευτικό της λόγο, εγκαλώντας για  "ταμειακό αδιέξοδο" το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Με δεδομένη την “ασφυξία”, αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες (μέσω συνέντευξής του) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, φοβούμενος τη μετατροπή των αποθεματικών του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών σε “κρυφό μαξιλαράκι” για την κάλυψη τρεχουσών ταμειακών αναγκών από το Μέγαρο Μαξίμου.

“Προειδοποιώ την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να βάλει χέρι στα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, που θεσμοθετήσαμε το 2008 και έχει ήδη 3,5 δισ. ως ασφαλιστικό «μαξιλάρι» για τους νέους ασφαλισμένους από το 2019 και μετά. Δεν θα την αφήσουμε να παίξει και με το μέλλον των νέων ανθρώπων!” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, μη κρύβοντας την αγωνία του οι διαχειριστικές λογικές του σήμερα να “υποθηκεύσουν” ένα μελλοντικό κεφάλαιο για τη χώρα.

Αύριο το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Παρόντα θα είναι τα περισσότερα “γαλάζια” στελέχη αύριο στις 11 το πρωί στο “Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”, στη Φιλοθέη, όπου τελείται το ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στην τελετή θα παρευρεθούν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, όπως και πολλά από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Πηγή:www.capital.gr