01 Απριλίου 2015

ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ! Διαμάχη στο Βρετανικό Μουσείο για ελληνικό άγαλμα από τη Λιβύη

Τα βρετανικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η ιστοσελίδα της εφημερίδας "The Daily Telegraph" αποκάλυψε χτες τη διαμάχη που υπάρχει σχετικά με ένα ελληνικό άγαλμα από τη Λιβύη. Μάλιστα η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε και δικαστήριο που για πρώτη φορά συνεδρίασε στο βρετανικό μουσείο.
Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του άγαλμα του 3ου αιώνα π.Χ, το οποίο προέρχεται από την ελληνική αποικία της Κυρήνης στη Λιβύη και θεωρείτε ότι αποτέλεσε αντικείμενο λαθρανασκαφής και παράνομης εξαγωγής από τη χώρα το 2011.

Σύμφωνα με την βρετανική ιστοσελίδα η αξία του αγάλματος είναι ανεκτίμητη, ενώ αντίστοιχο δείγμα του μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο στο Μουσείο του Λούβρου. Το άγαλμα απεικονίζει μια γυναίκα να φορά ένα πλούσιο σε πτυχώσεις ιμάτιο με κουκούλα και σε κάθε χέρι από ένα βραχιόλι σε σχήμα φιδιού, ενώ στο δεξί κρατά και μια κούκλα.

Ο δικαστής Τζον Ζάνι από το Ειρηνοδικείο του Γουεστμίνστερ, ο οποίος συνοδευόταν από δικηγόρους και νομικούς συμβούλους, επιθεώρησε το άγαλμα και ενημερώθηκε λεπτομερώς για όλα τα στοιχεία σχετικά με αυτό.

Το άγαλμα αποκαλύφθηκε σε μια αποθήκη του Λονδίνου το 2011 από τελωνειακούς υπαλλήλους. Δύο χρόνια αργότερα κατέληξε στο Βρετανικό Μουσείο, με την Λιβύη να διεκδικεί ωστόσο τον επαναπατρισμό του. Πλέον αναμένεται απόφαση του δικαστηρίου επί του ιδιοκτησιακού.

Ο επιμελητής των ελληνικών Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, δρ. Πίτερ Χιγκς, δήλωσε ότι το άγαλμα πιθανότατα απεικονίζει την Περσεφόνη ή την ίδια την νεκρή, ενώ όταν ήρθε στο Μουσείο έδειχνε “φρέσκο” και “αρκετά πρόσφατα” ανασκαμμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυρήνη, από όπου προέρχεται το άγαλμα, αποτελεί από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ωστόσο το 2011 η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρούς βανδαλισμούς και λεηλασίες.