12 Απριλίου 2015

ΓΙΔΙΑ ΚΑΝΤΕ ΛΙΓΟ ΜΠΕΕΕ! Νέος εμπαιγμός: Αναβάλλεται η μονιμοποίηση των συμβασιούχων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου

Σε μελλοντική φάση «θα μπορούν να διεκδικήσουν» τη μονιμοποίηση τους οι συμβασιούχοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) οι οποίοι εργάζονται στο Δημόσιο. «Θα πρέπει, όμως, να καταλάβουν υπηρεσιακή θέση η οποία καλύπτεται από κάποιο μόνιμο υπάλληλο».

Αυτό αναφέρουν στενοί συνεργάτες του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου με αφορμή την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση και αλλάζει σχετικό άρθρο που προέβλεπε την άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο Δημόσιο. Σημειώνεται πως οι ΙΔΑΧ στο Δημόσιο ανέρχονται σήμερα σε περίπου 40.000 ή λίγο κάτω από το 10% των εργαζομένων στο στενό δημόσιο.

Τι προέβλεπε αρχικά το εν λόγω άρθρο;

«Οι θέσεις προσωπικού πλήρους απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. και στους ΟΤΑ . α’ και β’ βαθμού, μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων»

Με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε προβλέπεται ότι «προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους Ο. Τ. Α. α’ και β’ βαθμού μπορεί να συμμετέχει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους σε διαδικασίες κινητικότητας και να καταλαμβάνει κενές ή συνιστώμενες οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων όμοιου κλάδου αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας, εφόσον έχει τα προβλεπόμενα γενικά και ειδικά προσόντα».

Μ’ άλλα λόγια, με την παραπάνω τροπολογία παύει κάθε περιορισμός των ΙΔΑΧ να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα «κινητικότητας» στο δημόσιο. Εφόσον ένας ΙΔΑΧ μετακινηθεί σε θέση μόνιμου υπαλλήλου στα πλαίσια του μελλοντικού εθελοντικής κινητικότητας το οποίο ετοιμάζει το Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει τη μονιμότητα του, αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Κατρούγκαλου.

Και πάλι από το δικαίωμα της «κινητικότητας» και δυνητικά της «μονιμοποίησης» εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο:

– Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών

– Οι νομικοί συνεργάτες και οι δικηγόροι που απασχολούνται στο δημόσιο και εκείνοι των οποίων η σχέση εργασίας προσομοιάζει με αυτή της εντολής

– Οι δημοσιογράφοι

– Το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

http://lykavitos.gr/archives/186208