29 Απριλίου 2015

Η μαύρη ηρωίδα εξηγεί γιατί μπαγλάρωσε τον κουκουλοφόρο γιό της

Ανακηρύχθηκε «μητέρα της χρονιάς» επειδή «μάζεψε» με σφαλιάρες τον ταραχοποιό γιο της όταν αντιλήφθηκε ότι συμμετέχει στα επεισόδια της Βαλτιμόρης.
Όπως αποκάλυψε όμως σε συνέντευξή της η αντίδρασή της προέκυψε από τον φόβο που την κατέκλυσε για την ασφάλειά του.

Ο λόγος για την Τόγια Γκράχαμ, μία μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα έξι παιδιά της. «Δεν θέλω ο γιος μου να έχει την κατάληξη του Φρέντι Γκρέι», του 25χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, δηλώνει η μητέρα όταν την ρωτάνε γιατί χαστούκισε τον γιο της.

Σε συνέντευξή της χθες στο CBS η Τόγια δήλωσε για τη στιγμή που επιτέθηκε στον 16χρονο γιο της: «Κοιταχτήκαμε, και σε αυτό σημείο, χωρίς να σκεφτώ ούτε τις κάμερες ούτε τίποτα τέτοιο... Στο κάτω-κάτω είναι ο μοναδικός μου γιος. Δεν θέλω να έχει την κατάληξη του Φρέντι Γκρέι. Αν είναι τέλειο παιδί; Όχι, δεν είναι. Αλλά είναι γιος μου».

Η μητέρα από το Μέριλαντ αναγνώρισε τον γιο της, ενώ αυτός φορούσε μία μάσκα του σκι που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του. Ό ίδιος μόλις την είδε να τον πλησιάζει, αντανακλαστικά προσπάθησε να τρέξει.

«Ήξερε ότι έμπλεξε. Εκεί ήταν που έχασα τον έλεγχο. Σοκαρίστηκα, θύμωσα, γιατί δε θέλεις ποτέ να δεις το παιδί σου να κάνει κάτι τέτοιο».

Αμέσως μετά το «ξύλο», μητέρα και γιος πήγαν στο σπίτι τους, και άνοιξαν την τηλεόραση για να ενημερωθούν για τα γεγονότα. Και ενώ ενημερώνονταν για τις εξεγέρσεις στη Βαλτιμόρη, το Facebook του Μάικλ, του «εξεγερμένου» γιου άρχισε να «βομβαρδίζεται» από ειδοποιήσεις. Όλες είχαν να κάνουν με το βίντεο που είχε βγει στη δημοσιότητα και στο οποίο φαινόταν η μητέρα του να τον χτυπάει επειδή συμμετείχε στα επεισόδια. «Θα έπρεπε να της κάνεις μία μεγάλη αγκαλιά», σχολίαζαν οι περισσότεροι, και όχι άδικα.


Η αντίδραση βέβαια, της Τόγια Γκράχαμ, ήταν λογική καθώς έχει βιώσει την εγκληματικότητα των δρόμων της Βαλτιμόρης από πρώτο χέρι. Όπως αποκάλυψε, ένα βράδυ του Αυγούστου του 2014 ακούστηκαν έξω από το σπίτι της τρεις πυροβολισμοί. Ένας άντρας έπεσε νεκρός στη μέση του δρόμου και η ίδια, αφού βεβαιώθηκε ότι τα παιδιά της ήταν ασφαλή, βγήκε για να προσφέρει όποια βοήθεια μπορούσε.

Το θύμα άφησε την τελευταία του πνοή το νοσοκομείο και η Γκράχαμ τρομοκρατήθηκε σε τέτοιο σημείο που δεν πήγε στη δουλειά της την επόμενη μέρα. «Σύντομα δε θα μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Αυτό ήταν το παιδί κάποιου και το γεγονός ότι κάποιος του αφαίρεσε τη ζωή και το άφησε εκεί είναι δυσβάσταχτο».

Η Τόγια Γκράχαμ μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι της

Τη θαρραλέα γυναίκα συνεχάρη και ο αστυνομικός διοικητής της Βαλτιμόρης, ο οποίος ευχήθηκε να είχαν την αντίδρασή της και άλλοι γονείς.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Τόγια Γκράχαμ φοίτησε σε λύκειο μερικά λεπτά από το σημείο που συνελήφθη ο Φρέντι Γκρέι και εργάζεται ως βοηθός διευθυντή σε θεραπευτικό κέντρο για εθισμένους στο αλκοόλ και τα φάρμακα ασθενείς.


Η Τόγια Γκράχαμ με τον γιο της Μάικλ