29 Απριλίου 2015

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση διαγράφει πρόστιμα μεγαλοοφειλετών

Δύο δισ. ευρώ σε δέκα μέρες από την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών για μεγαλοοφειλέτες
Βαλαβάνη: Από τους 204.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, οι 72 χρωστούν άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ

Ευθεία καταγγελία κατά της κυβέρνησης ότι διαγράφει πρόστιμα για ιδιάζουσες πράξεις φοροδιαφυγής μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου εξαπέλυσε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος.

Με παρέμβασή του στην επιτροπή Οικονομιών της Βουλής όπου συζητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιέχει τη ρύθμιση 10 ημερών για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών (σ.σ. διαφορετική από αυτή των 100 δόσεων) είπε πως η διάταξη δεν αφορά «στα θύματα της κρίσης και του μνημονίου αλλά τους κατά σύστημα μεγαλοφοροφυγάδες όπως αναδεικνύουν οι κατά καιρούς ανακοινώσεις των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, που αναφέρονται σε πράξεις φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ, με χρήση πλαστών και εικονικών στοιχείων, με χρήση off shore για αποφυγή της φορολογίας, σε κυκλώματα πλαστών ΑΦΜ για επιστροφές εκατομμυρίων ΦΠΑ και άλλες πράξεις φοροδιαφυγής που χαρακτηρίζονται ως ιδιάζουσες και αποτελούν αντικείμενο και Ποινικών Διατάξεων». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε δε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει άμεσα την λίστα όλων των μεγαλοοφειλετών που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους κάνοντας χρήση της εν λόγω ρύθμισης.

«Αν πράγματι η κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται, επιδιώκει να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οφείλει να επαναφέρει το πλαφόν του 1.000.000 και να θέσει κριτήρια για τους εντασσόμενους  όπως η φοροδοτική τους ικανότητα, ή περιουσιακής τους κατάσταση κ.λπ.» υποστήριξε ο κ. Κουτσούκος για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει στη Βουλή τα ονόματα των μεγαλοφοροφυγάδων που μεθοδεύτηκε να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης αλλιώς θα υποχρεωθεί επί της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».

Από την πλευρά της η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη παραδέχθηκε ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι να δοθούν κίνητρα για να πληρώσουν εκείνοι που μπορούν αλλά έως σήμερα δεν το έπρατταν. Πρόσθεσε μάλιστα πως από τους 204.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, οι 72 χρωστούν άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μεταξύ αυτών -όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη- περιλαμβάνονται ναυτιλιακές εταιρίες και θυγατρικές τραπεζών.
Πάντως, η υπουργός προειδοποίησε πως όσοι εκ των οφειλετών δεν ενταχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις για τα χρέη τους τότε θα ακολουθήσει άγριο κυνηγητό από το ΣΔΟΕ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Χρήστος Μπόκας
http://www.protothema.gr/politics/article/471901/pasok-i-kuvernisi-diagrafei-prostima-megaloofeileton/