03 Απριλίου 2015

Έλληνας θα διασχίσει την έρημο Σαχάρα τρέχοντας!

Μετά το Έβερεστ, το Αιγαίο και τη Μάγχη, ο Γεώργιος – Ιωάννης Τσιάνος, γιατρός και φυσιολόγος με βάση Μ. Βρετανία, έχει βάλει πλώρη να κατακτήσει και την έρημο Σαχάρα. Ο Μαραθώνιος της Άμμου, ξεκινάει την Κυριακή 5 Απριλίου, διαρκεί έξι ημέρες, είναι 250 χιλιομέτρων, και σύμφωνα με το «Discovery Channel» είναι ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στη γη, μιας και ο συμμετέχων είναι αυτοσυντηρούμενος, καθώς πρέπει να κουβαλήσει – χωρίς υποστήριξη ή εξωτερική βοήθεια – όλο τον εξοπλισμό και την τροφή του από την αρχή μέχρι το τέλος. Η διοργάνωση παρέχει μόνο το απαραίτητο καθημερινό νερό, και αυτό, όμως, σε συγκεκριμένη ποσότητα.

Εξερευνώντας τα ανθρώπινα όρια, ο κ. Τσιάνος έχει επιχειρήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Το 2000 ολοκλήρωσε επιτυχώς τον διάπλου της Μάγχης -με τον γρηγορότερο χρόνο που καταγράφηκε παγκοσμίως τη χρονιά εκείνη- και το 2004 έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ από τη βόρεια και επικίνδυνη διαδρομή του Θιβέτ. Το 2011, με αφετηρία το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, κολύμπησε ασταμάτητα ως τις ακτές της Κρήτης, καλύπτοντας την απόσταση των 101 χιλιομέτρων και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος.

Τώρα είναι έτοιμος για τον Marathon des Sables στην έρημο Σαχάρα. Το πρόγραμμα έχει «αποστολή Σαχάρα», λέει ο κ. Τσιάνος κι εξηγεί ότι το εγχείρημα του «Marathon des Sables» -ή αλλιώςΜαραθώνιου της Άμμου- πραγματοποιείται στο Μαρόκο και εξυμνείται από το «Discovery Channel» ως ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στη γη.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, έμαθε για την πρόκληση αυτή το 2004, όταν βρισκόταν στο Έβερεστ και ξεκίνησε να προετοιμάζεται αμέσως μετά τον κολυμβητικό διάπλου του Αιγαίου Πελάγους, τον Οκτώβριο του 2011.