05 Απριλίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-ΠΟ@ΤΣΟ ΚΑΙ ΞΥΛΟ από μεταλλωρύχους και ΜΑΤ στους άπλυτους στις Σκουριές-Την κυβέρνηση κατηγορεί το σούργελο η Ιγγλέζη

Η Ιγγλέζη κατηγορεί τα ΜΑΤ του ΣΥΡΙΖΑ... ευτυχώς όμως που ήταν και τα ΜΑΤ αλλιώς οι μεταλλωρύχοι θα τους είχαν κάνει μπλε μαρέ...

Ένταση και επεισόδια με πέτρες ξύλα και χημικά σημειώνονται από το πρωί στις Σκουριές, στις συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματίσει μεταλλωρύχοι και πολίτες που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες διαδηλωτές και μεταλλωρύχοι βρέθηκαν αντιμέτωποι σε σημεία του δρόμου από τη Μεγάλη Παναγία μέχρι τη θέση «Χοντρό Δέντρο» και επιδόθηκαν σε ρίψεις αντικειμένων και σε «πετροπόλεμο» μεταξύ τους, με την αστυνομία να προχωρά κατ’ επανάληψη σε ρίψη δακρυγόνων.

Μεταλλωρύχοι απώθησαν μέλη των επιτροπών αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που είχαν μεταβεί το πρωί στη θέση «Χοντρό Δέντρο», μαζί με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, με αποτέλεσμα να εγκαταλέιψουν ακόμα και τα αυτοκίνητα με τα οποία είχαν μεταβεί στο σημείο, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.

Όπως δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ οι μεταλλωρύχοι διέσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας και άρχισαν να πετούν ξύλα και πέτρες προς τους διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία έριχνε δακρυγόνα.

Μάλιστα, η κ. Ιγγλέζη άφησε αιχμές και για τη στάση της αστυνομίας, λέγοντας ότι:  «Ήταν παραταγμένες επτά κλούβες εκεί και δε μπόρεσαν να σταματήσουν τριακόσιους μεταλλωρύχους».

Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο «Κόκκινο», κατήγγειλε επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους της περιοχής που διαδηλώνουν κατά της επένδυσης σημειώνοντας ότι: «Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, για αυτό. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Μεταλλωρύχοι: Δεχτήκαμε απρόκλητη επίθεση από κουκουλοφόρους

Ωστόσο, οι μεταλλωρύχοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία Γιώργος Χατζής «οι εργαζόμενοι δέχθηκαν πέτρες από “αντιεξουσιαστές” και τραυματίστηκαν ελαφρά και τρεις μεταλλωρύχοι. Οι συγκεκριμένοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου και επέστρεψαν σπίτια τους».

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη αυτή την ώρα σε δύο σημεία, στις Σκουριές και στον κόμβο της Μ. Παναγίας με τους διαδηλωτές απέναντι και την αστυνομία ανάμεσα τους.

Τις διαδικασίες για να σταματήσει η επένδυση ζητούν από την κυβέρνηση τα μέλη του SOS Χαλκιδική, ενώ αναφέρουν ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει εντατικοποιήσει τον τελευταίο καιρό τις εργασίες της στις Σκουριές.