12 Απριλίου 2015

Όταν η Μύκονος «βούλιαζε» το Πάσχα από celebrities! Φέτος; Τι; (φωτό)

Πάνε οι παλιές καλές εποχές που οι απανταχού επώνυμοι της χώρας μας έπαιρναν το πρώτο αεροπλάνο, ελικόπτερο, άντε και κανένα πλοίο της γραμμής και έφευγαν για το Πάσχα στη Μύκονο.

Ήταν in, ήταν τα προεόρτια ενός φανταστικού καλοκαιριού που ερχόταν. Και οι ντόπιοι όμως έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες, όπως βέβαια και οι επιχειρηματίες κέντρων εστίασης, που ουσιαστικά έκαναν και επισήμως την έναρξη της θερινής σεζόν στο νησί. Η φύση συνωμοτούσε και φορούσε τα καλά της (σπάνια είχε κακό καιρό, ειδικά αν το Πάσχα έπεφτε αργά), τα ντόπια αρνιά σφάζονταν για να βρεθούν ανήμερα της Λαμπρής στα γιορτινά τραπέζια των rich & famous και οι σαμπάνιες έμπαιναν στο ψυγείο με τον ίδιο προορισμό.


Τα πιο in parties με πρωταγωνιστές τους... γνωστούς άγνωστους ετοιμάζονταν και τα σοκάκια ασβεστώνονταν για να υποδεχτούν τους celebrities που με νόημα έλεγαν πως το Πάσχα στη Μύκονο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο σε οποιαδήποτε γωνιά της γης. Και είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλά έθιμα της ορθοδοξίας που παραμένουν ανέγγιχτα στο πέρασμα των χρόνων. Όπως ότι τη Μεγάλη Παρασκευή, οι επιτάφιοι όλων των μικρών ή μεγάλων εκκλησιών της χώρας της Μυκόνου (και είναι πάρα πολλές) συγκεντρώνονταν στο λιμάνι, με τον κόσμο να συνωστίζεται με χαρά για να ακούσει τη λειτουργία. Ακόμα και οι επώνυμοι που δεν είχαν καταφέρει να συναντηθούον μέχρι εκείνη τη στιγμή, χαιρετιόντουσαν και έκλειναν ραντεβού το ίδιο βράδυ για νηστίσιμα και θαλασσινούς μεζέδες σε κάποιο στέκι στη χώρα.

Οι φαν του Μυκονιάτικου Πάσχα από το παρελθόν

Όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της Τατιάνας Στεφανίδου και του συζύγου της Νίκου Ευαγγελάτου τους άφηναν περιθώριο να κάνουν αποδράσεις, το ζευγάρι μαζί με τα παιδιά του είχαν επιλέξει τη Μύκονο για το Πάσχα. Ο φωτογραφικός φακός τους είχε απαθανατίσει κατά την άφιξή τους στο νησί και οι ίδιοι έδειχναν πολύ χαρούμενοι για την επιλογή τους.


Τα φλας είχαν απαθανατίσει τη Λίνα Σακκά να κάνει βόλτες πριν από χρόνια, λίγο πριν την Ανάσταση, στα ασβεστωμένα σοκάκια και ανήμερα του Πάσχα να τσουγκρίζει κόκκινα αυγά με την Ελισάβετ Μουτάφη και τον Λάμπη Λιβιεράτοστο πασχαλινό τραπέζι που είχε αύρα θαλασσινή. Ο Πάρης Κασιδόκωσταςλάτρευε το Μυκονιάτικο Πάσχα όπως και ο Λάκης Λαζόπουλος που είχε απαθανατιστεί πριν από μερικά χρόνια στα σοκάκια με τον Δημήτρη Κοντομηνά. Πιο καλοκαιρινή διάθεση είχαν η Ρέα Τουτουνζή που πόζαρε με φόντο το απέραντο γαλάζιο, η Έλενα Γκρέκου η οποία παρά το τσουχτερό κρύο είχε τολμήσει να κάνει μία από τις πρώτες της βουτιές και η Δωροθέα Μερκούρηπου με το κοριτσάκι της αγκαλιά –σε μικρή ηλικία- έπαιρνε τον δρόμο για κάποια παραλία. Πάσχα στη Μύκονο επίσης είχαν περάσει η Ζέτα Δούκα, οΠαρασκευάς Μπουμπούρακας με την Κατερίνα Γιατζόγλου, η Μαρία Καλάβριακαι ο Σάμι Φάις, η Χριστίνα Παππά με τον γιο της Δημήτρη και την παρέα τηςΜαρία Σταματέρη, ο Μάριος Φραγκούλης, η Ολυμπία Χοψονίδου η οποία ακόμα τότε δεν ήταν παντρεμένη με τον Βασίλη Σπανούλη και φυσικά δεν είχε παιδιά και η Μαριάντα Πιερίδη με τον τότε αγαπημένο της Δημήτρη Καμενίδη. Πάσχα στη Μύκονο έκαναν συχνά τον καιρό ακόμα που ήταν μαζί και η Στέλλα Καπεζάνου με τον Γιάννη Φιξ.

Οι εκκεντρικές παρουσίες και οι... μόνιμοι!

Από τις πιο εκκεντρικές παρουσίες που έδιναν το παρών πού και πού στη Μύκονο και δη το Πάσχα ήταν η γνωστή οδοντίατρος των επωνύμων Χριστίνα Ιακωβίδου αλλά και ο πάντα εκκεντρικός Λάκης Γαβαλάς που ως γνωστόν, πριν αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, επισκεπτόταν το σπίτι του στο νησί σχεδόν κάθε Πάσχα.


Στενοί του φίλοι, όπως η Νατάσα Λιακουνάκου μοιράζονταν μαζί του στιγμές κατάνυξης αλλά και γλέντια. Βέβαια, εποχή έχει αφήσει με την παρουσία της στη Μύκονο η Στέλλα Μπεζαντάκου η οποία ανέβαινε στα τραπέζια και γλεντούσε μέχρι το πρωί σε στέκια του νησιού, ενώ τα φλας τραβούσε σαν μαγνήτης πάνω του ο Ηλίας Ψινάκης κάθε φορά που εμφανιζόταν στα Ματογιάννια. Εκεί, ένα από τα hot spot ήταν το πεζούλι του Καίσαρη, εκεί που οι επώνυμοι περνούσαν για να πουν ένα γεια στον αγαπημένο κοσμηματοπώλη.


Ανάμεσά τους βέβαια, εκτός από τον Λάκη Γαβαλά, ο Δημήτρης Ρίζος και πολλοί ακόμα celebrities. Πάσχα στη Μύκονο επίσης είχαν περάσει ο Λευτέρης Πανταζής με την κόρη του Κωνσταντίνα, ο Στέλιος Διονυσίου ο οποίος μάλιστα έχει μετέφερε και τον επιτάφιο,


η Μάρθα Κουτουμάνου, η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου και η «μόνιμη» Ζωή Λάσκαρη, η Νόρα Βαλσάμη, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος που έχει απαθανατιστεί σε σοκάκι με τον γιο του, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Κώστας με τη Θεοδώρα Βουτσά, η Μαρία Μπακοδήμου όταν ακόμα ήταν παντρεμένη με τον Δημήτρη Αργυρόπουλο, η Νίκη Σερέτη, η Νένα Χρονοπούλου, οΒλαδίμηρος Κυριακίδης με την Έφη Μουρίκη, η Πόπη Χατζηδημητρίου, ο Χάρης Σιανίδης, η Λίτσα Διαμάντη, ο Φίλιππος Σοφιανός, η Ρίκα Βαγιάννη και οΔιονύσης Παναγιωτάκης με την Ελένη Κούρκουλα.

Και φέτος τι;

Πλέον, το σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά στο νησί. Η εποχή δεν είναι high season για να βλέπεις πολυκοσμία και οχλαγωγία στα στενά της Μυκόνου. Το αντίθετο μάλιστα και αυτό ήταν άλλωστε το ξεχωριστό που πρόσφερε το Πάσχα στο συγκεκριμένο νησί. Στη θέση των celebrities πλέον βρίσκονται οι ντόπιοι, οι οποίοι όμως δεν είναι τόσοι όπως κάποτε. Οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για μία καλύτερη τύχη σε κάποια πόλη ή ακόμα και στο εξωτερικό. Προσωπικότητες σαν τον αγαπημένο Λάκη Γαβαλά ο οποίος ως γνωστόν διοργάνωνε τα πιο επιτυχημένα πάρτι, εδώ και καιρό έχουν απαρνηθεί το νησί ενώ πολλοί ακόμα celebrities έχουν πουλήσει τα σπίτια τους και έχουν... εξαφανιστεί.
Ποιος λοιπόν επώνυμος θα εμφανιστεί φέτος στα σοκάκια του νησιού των Ανέμων και ποιον θα περιμένουν εναγωνίως οι παπαράτσι που τυχόν θα επισκεφτούν για δουλειά το νησί; Μέχρι στιγμής, εκείνες που γνωρίζουμε πως θα βρίσκονται τις ημέρες των γιορτών στη Μύκονο είναι δύο πολύ εντυπωσιακές γυναίκες. Ο λόγος για την Αθηνά Οικονομάκου η οποία θα ακολουθήσει τον εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο σύντροφό της, τον επιχειρηματία Φίλιππο Μιχόπουλο ο οποίος διαθέτει boutique hotel στο νησί.


Το ζευγάρι είχε περάσει πέρυσι ένα αξέχαστο Πάσχα, το πρώτο του μαζί και θέλει να το επαναλάβει. Στο ίδιο μήκος κύματος και η φρεσκοπαντρεμένη Σίσσυ Φειδά με τον σύζυγό της Γιώργο Ανδρίτσο ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί και όπως όλοι, έτσι και εκείνος θα βρίσκεται στη Μύκονο για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του νησιού που θα σπεύσουν για να περάσουν καλά. Άγνωστο παραμένει αν ο Γιάννης Ζουγανέλης ο οποίος κατάγεται από το νησί και το λατρεύει, θα βρεθεί φέτος το Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπως έκανε συχνά κατά το παρελθόν καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του ίσως να μην τα καταφέρει.
Τώρα για εκπλήξεις, μπορεί και να υπάρξουν μπορεί και όχι, όμως το σίγουρο είναι πως το φετινό Πάσχα θα είναι το ίδιο ήσυχο με αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια, μετά το 'χτύπημα' της κρίσης... Ας μείνουμε λοιπόν φωτογραφικά τουλάχιστον, στο ένδοξο παρελθόν του νησιού και ας δούμε στιγμιότυπα από εκείνες τις ευτυχισμένες ημέρες...