17 Απριλίου 2015

ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΚΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ Β. ΚΟΡΕΑ! Football Grexit: Οι συνέπειες ενός αποκλεισμού από FIFA και UEFA

Η απόφαση του Σταύρου Κοντονή να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των FIFA και UEFA και να καταργήσει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ οδηγεί τις δύο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες σε μια και μοναδική απόφαση. Αυτή του αποκλεισμού όλων των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Τα πάντα δείχνουν να κρέμονται σε μια κλωστή όσον αφορά το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Σταύρος Κοντονής έλαβε αρνητική απάντηση από τις FIFA και UEFA στα κυριότερα σημεία του νέου αθλητικού νόμου ενώ επεσήμανε ότι διατηρεί την επιθυμία κατάργησης του αυτοδιοίκητου, γεγονός που βρίσκει φυσικά κάθετα αντίθετες τις δύο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Οι συνέπειες αναμένεται να είναι σκληρές, την ώρα που ο Υφυπουργός Αθλητισμού εκφράζει την πεποίθηση ότι και οι δύο οργανισμοί δεν θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους αλλά θα δείξουν κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός και στην κάθαρση που επιχειρείται από τη νέα κυβέρνηση.

Αν τελικά ο κ.Κοντονής επιμείνει στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου, τότε FIFA και UEFA θα έχουν κάθε δικαίωμα να προβούν στην σκληρή τιμωρία της Ελλάδας. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι:

-Καμία εθνική μας ομάδα, οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου δεν θα αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.
- Κανένας σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στο Γιουρόπα Λιγκ.
- Διεθνή φιλικά εντός συνόρων ή εκτός, δεν θα επιτρέπονται.
- Οι μεταγραφές ξένων στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές (αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία ισότιμη των άλλων).
- Οποιοσδήποτε αλλοδαπός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας, αποκτά άμεσα το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση του συμβολαίου του (και προφανώς θα έχουμε μαζικές αποχωρήσεις).
-Κανάλια και χορηγοί θα πάψουν να δίνουν χρήματα για ένα παντελώς απαξιωμένο και αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται (αν διεξάγεται) μόνο και μόνο για να βγάλει κάποιον εγχώριο πρωταθλητή.

Τα παραπάνω αποτελούν από χθες τον εφιάλτη των περισσότερων ελληνικών συλλόγων και πάνω απ' όλα των Ελλήνων φιλάθλων αφού γίνεται κατανοητό πως δεν κινδυνεύουν μόνο οι σύλλογοι αλλά και οι Εθνικές ομάδες της χώρας. Πρόκειται για ένα ποδοσφαιρικό Grexit, οι ζημιές του οποίου θα είναι ανεπανόρθωτες και θα επαναφέρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο κ.Κοντονής είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους την προσπάθειά του και να μην υποχωρήσει. Έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώ αισιοδοξεί ότι οι FIFA και UEFA θα κατανοήσουν το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας και δεν θα πάρουν τις τόσο σκληρές αποφάσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα συζητήσουν προκειμένου να βρουν από κοινού μια λύση, η οποία θα αλλάξει το τοπίο. Η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών στις 30 Απριλίου αναμένεται να είναι και η πλέον καθοριστική.