Είναι νέοι, έχουν καλό κομματικό βιογραφικό και παίρνουν ακόμα καλύτερες αμοιβές απ'τα λεφτά μας
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΙΣΔΑΝΙΤΗΣ: Ο πρόσκοπος που έγινε δυνατό χαρτί στα χέρια του Δραγασάκη
Ο Θανάσης Μισδανίτης μπορεί να είναι νεαρός σε ηλικία και οι μνήμες του από την Αριστερά να μη φτάνουν αρκετά πίσω, ωστόσο αποτελεί ένα από τα πλέον καταρτισμένα μέλη της ομάδας που έχει δημιουργήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, για την οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρείται ειδικός στη μόδα της εποχής στον χώρο των επιχειρήσεων, τις start up, αφού έχει εργαστεί ως σύμβουλος και αναλυτής σε τέτοιου είδους εταιρείες σε Αθήνα και Λονδίνο. Πρόσκοπος από τα παιδικά του χρόνια, σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 2012 αποφάσισε να κάνει το μεταπτυχιακό του στο Birkbeck College του Λονδίνου, με το αντικείμενο της διπλωματικής του να είναι η κατάρρευση της Lehman Brothers. Από το 2013 και μετά εργάστηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως επιστημονικός συνεργάτης, με την ιδιότητα του οικονομικού αναλυτή. Μέσα σε αυτό το διάστημα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Γ. Δραγασάκη αλλά και άλλων επιτελών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με τις αναλύσεις του για τις πολιτικές του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Συχνές ήταν, δε, και οι αναφορές του στο Ινστιτούτο Λεβί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ένα ινστιτούτο που έχει μπει για τα καλά στα ενδότερα της κυβέρνησης μέσω της Ράνιας Αντωνοπούλου αλλά και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο υπάρχει διαρκώς ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας. Παράλληλα, ο Θ. Μισδανίτης ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στα εφαρμοσμένα οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ΕΜΠ, στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Ο διορισμός, βέβαια, στο γραφείο του Γ. Δραγασάκη δεν ήταν ο μοναδικός για τον νεαρό οικονομολόγο, αφού, όπως φαίνεται, το Δημόσιο έχει αρκετό χώρο για τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις μπήκε ο Απρίλιος, ο Θ. Μισδανίτης διορίστηκε στο Δ.Σ. του ΟΤΕ ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, με τον μισθό, ωστόσο, να μπαίνει κάθε μήνα στον τραπεζικό του λογαριασμό.
ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η «συνιστώσα» της «Αυγής». Μια μεγάλη ομάδα συνεργατών που διορίστηκαν στο Δημόσιο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου έχει περάσει από τις σελίδες της εφημερίδας υπογράφοντας κείμενα, ρεπορτάζ ή άρθρα γνώμης. Η συγκεκριμένη «συνιστώσα», μάλιστα, ανάμεσα στους συνεργάτες των υπουργικών γραφείων απαριθμεί τουλάχιστον δέκα άτομα. Μεταξύ τους συναντά κανείς τον Α. Τσέκερη, τον Γ. Κουζή, τον Παν. Σκούτα και τον εξάδελφο του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργο. Η «Αυγή» κατά καιρούς φιλοξενούσε στις σελίδες της απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, η Ελένη Καλαμπάκου και ο Λεωνίδας Μπουρίτσας, με άρθρα γνώμης αλλά και σχολιασμού της επικαιρότητας. Ακόμα δύο διορισμένοι συνεργάτες υπουργών, ο Κωνσταντίνος Καλαμβοκίδης και η Δήμητρα Σιατίτσα, είχαν αρθρογραφήσει κατά καιρούς στο εν λόγω έντυπο. Υπάρχει ακόμα μία ομάδα συνεργατών υπουργών, οι οποίοι έστω και μία φορά αρθρογράφησαν στην επίσημη κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφοντας την άποψή τους, όπως ο Α. Κούρος, η Π. Μπούρα και Δ. Λιάκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που οι συνεργάτες που ανήκουν στη «συνιστώσα» της «Αυγής» δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα υπουργών, όπως «προεδρικοί» ή εξωκοινοβουλευτικοί, από τους συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη κανείς δεν εργαζόταν ή είχε αρθρογραφήσει στην εφημερίδα.
Ο Θάνος Παπάζογλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, χωρίς υπερβολή, ως ο γερμανοτραφής ειδικός συνεργάτης του Νίκου Παππά, αφού ολόκληρη η πορεία του, από τα σχολικά χρόνια μέχρι και τον διορισμό του στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας, είναι ταυτισμένη με τη Γερμανία και τον γερμανικό τρόπο σκέψης και πολιτικής πρακτικής. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή της συμπρωτεύουσας, για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, απ’ όπου αποφοίτησε το 2007, όταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στα ποσοστά του 3% και ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούσε το ανερχόμενο αστέρι της ελληνικής Αριστεράς. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, πήρε τον δρόμο για τη Γερμανία, όπου παρέμεινε μέχρι και τον Μάιο του 2013. Από τη συνεργασία του με τη Γερμανική Εταιρεία Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) θεωρείται ένας σπεσιαλίστας σε θέματα μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού των κρατικών δομών, αφού είχε εργαστεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία στις χαμηλές βαθμίδες του συγκεκριμένου φορέα. Από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο μπορεί να βρισκόταν στην Αθήνα, αλλά μιλούσε καθημερινά γερμανικά, μιας και συνέχισε να εργάζεται για τη Γερμανική Εταιρεία Διεθνούς Συνεργασίας. Η συνεργασία του, μάλιστα, με τη... γερμανοκίνητη Task Force ήταν συνεχής, αφού αρκετά ήταν τα projects τα οποία «έτρεχαν» μαζί και βρέθηκαν στο αντιπολιτευτικό στόχαστρο της Κουμουνδούρου. Η σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δεν ξεκίνησε την ημέρα που διορίστηκε στο γραφείο του Νίκου Παππά, αλλά από τα φοιτητικά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου ήταν μέλος της Νεολαίας και των αριστερών σχημάτων που την αποτελούσαν στο φοιτητικό κομμάτι, πριν ενοποιηθεί στα πρότυπα του κόμματος. Ο Θ. Παπάζογλου έχει εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια. Ενα από αυτά ήταν στην Ισπανία, σε εκδήλωση του αριστερού κόμματος της Ναβάρα, όπου ήταν ένας εκ των δύο βασικών ομιλητών από την Ελλάδα, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Του Γιώργου Νόκου-Εφημερίδα Παραπολιτικά